Meer

Haarlems Dagblad: Extra subsidie zit er niet in

Uit de Cultuurmonitor 2012 blijkt dat de bezoekerscijfers voor Stadsschouwburg en Philharmonie tegenvallen. Volgens directeur Jaap Lampe komt dit doordat het budget de afgelopen jaren niet is gestegen, terwijl de kosten wel hoger zijn geworden. Daardoor kan er minder geprogrammeerd worden. Het Haarlems Dagblad vroeg raadsleden naar een reactie. Ook ik kom in dit artikel aan het woord. Mijn reactie is dat de gemeente helaas op dit moment echt geen geld heeft voor een forse subsidieverhoging, maar dat er misschien wel andere creatieve manieren zijn om de exploitatie van de podia te verbeteren. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 18 oktober 2012:

Raadsleden zien geen mogelijkheden voor Philharmonie en Stadsschouwburg
Extra subsidie zit er niet in

Door Annalaura Molducci

HAARLEM – De Philharmonie en Stadsschouwburg in Haarlem hoeven niet te rekenen op extra subsidie om meer bezoekers te trekken. Dat blijkt uit een telefonische rondgang langs raadsleden.

De bezoekerscijfers voor de Stadsschouwburg en Philharmonie vallen tegen, zo blijkt uit de Cultuurmonitor 2012. Jur Visser (CDA): “Dat heeft directeur Jaap Lampe ook altijd verteld in de raadscommissie. Hij is een goede directeur die dit probleem onder de aandacht brengt.” Wat het CDA betreft, hoeft Lampe niet te rekenen op extra geld van de gemeente. “Hij zal echt pas op de plaats moeten maken, want waar moeten we het geld vandaan halen? Een zak met geld is trouwens geen garantie dat het beter gaat”, vindt de christendemocraat.

Jeroen Fritz (PvdA): “De subsidie voor deze twee podia is inderdaad niet verhoogd de afgelopen jaren, maar ik zie op dit moment ook geen mogelijkheid. Holland Symfonia als huisorkest is weggevallen, dat was een belangrijke huurder van de Philharmonie.” Toch vindt Fritz dat Haarlem al heel veel in het werk heeft gesteld om de kaalslag op cultuurgebied die landelijk is ingezet, te voorkomen. “Maar we kunnen natuurlijk geen miljoenen gaan geven aan Holland Symfonia.” Verder wil hij met D66 de nieuwe cultuurnota van wethouder Mooij afwachten.

Volgens Fritz zal directeur Lampe zelf met een oplossing moeten komen. “Dat heeft het Patronaat ook gedaan. Daar is verbouwd om een ander publiek te trekken. De Philharmonie zou ook zo’n plan kunnen indienen. Dan kan er tegen een gunstig bedrag geld worden geleend van de gemeente om zo’n plan uit te voeren.”

Daarbij doelt Fritz op het plan van Lampe om de nu leegstaande zalen te verhuren voor congressen. Dat zou wel betekenen dat de vloer, die nu schuin afloopt, recht moet worden gemaakt. Dat kost een paar ton en dat geld heeft Lampe niet. CDA en PvdA suggereren dat Lampe dat tegen gunstige voorwaarden zou kunnen lenen van de gemeente om het vervolgens terug te verdienen. Louise van Zetten (D66): “Laat Lampe maar aan cultureel ondernemerschap doen.”

Lukas Mulder (GroenLinks): “We hebben de Toneelschuur al gered. We doen in Haarlem erg veel aan cultuur. Er is nu gewoon geen geld. We hebben destijds honderd miljoen gulden beschikbaar gested voor vier podia, maar ons onvoldoende gerealiseerd dat de exploitatiekosten daarvan ook zwaar wegen. Er wordt al constant gestuurd op kosten. De stadsschouwburg is eigenlijk te klein om het te redden, daar moeten stoelen bij.”

Bart Jonkers (SP): “Als er extra geld is, moet het naar de aanvullende bijstand. Wel zonde als mooie zalen als de Stadsschouwburg en Philharmonie een deelĀ  van de week leeg staan.”

Van Zetten: “Lampe moet een beroep mdoen op de Haarlemmers: laat ze allemal een abonnement nemen.”

Nog geen reacties.

Geef een reactie