Meer

Haarlems Dagblad: ‘Audities voor straatmuzikanten is geen oplossing’

We zien dat met name Oost-Europese straatmuzikanten soms te maken hebben met armoede en uitbuiting. Tegelijkertijd leveren ze veel overlast op voor bewoners en ondernemers in de binnenstad. Hoe kunnen we hier iets aan doen? Eerder steunde de PvdA al een motie van D66 om te zoeken naar een oplossing (zie een eerdere blog). Woensdag 14 november organiseerde De Pletterij een debat over straatmuzikanten. Haarlems Dagblad doet donderdag 15 november verslag van dit debat. Ook ik kom hierin aan het woord. Je kunt dit artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 14 november 2012:

‘Audities voor straatmuzikanten is geen oplossing’

Door Annemieke Windt

HAARLEM – De oplossing voor overlast van straatmuzikanten in Haarlem is de afgelopen drie jaar geen stap dichterbij gekomen. Er ligt nu wel een motie van D66, waarin het beleid voor straatmuzikanten geregeld moet worden, maar onduidelijkheid en gebrek aan kennis overheersen.Dat bleek gisteravond tijden het eerste Debat met de Raad in de Petterij, voorheen het Mondiaal Centrum Haarlem.

Zo erkent Kees Roos, veiligheidsmanager bij de afdeling Handhaving, dat het rapport van de Nationale Ombudsman over de overlast van straatmuzikanten, aanleiding was om de Algemene Plaatselijke Verordening op dat punt tegen het licht te houden. “Die verordening is erg onduidelijk”, verklaart Roos. Complicatie daarbij is, dat het Haarlemse straatmuzikantenbeleid dat nu geldt, direct is afgeleid van dat voor draaiorgels.

Niet alleen de regels zijn onduidelijk, ook de sociale situatie van de groep straatmuzikanten die de meeste overlast veroorzaakt: de muzikanten uit RoemeniĆ« en Bulgarije. “Ze worden met busjes gebracht en er komt iemand langs om het geld op te halen”, beweert raadslid Peter Schouten van Sociaal Lokaal. Dat wordt tegengesproken door journalist Kemal Rijken, die stelt dat het juist om individuele muzikanten gaat.

Een meerderheid van de Haarlemse raadsleden die bij de discussie aanwezig zijn, lijkt wel wat te voelen voor het Utrechtse model. Daar kunnen straatmuzikanten alleen met een ontheffing op straat spelen. Na een kwartier moeten ze zich verplaatsen. “Mensen moeten zich bij ons melden met een geldig legitimatiebewijs en krijgen dan gratis een ontheffing om te mogen spelen”, legt Maurice Prijs, hoofd Vergunningen in Utrecht uit.

De raadsleden worstelen nog flink met het vraagstuk. Want naast de overlast zijn er meer problemen. “Je hebt eigenlijk te maken met drie problemen”, concludeert PvdA-raadslid Jeroen Fritz. “De overlast in de binnenstad, de armoede van de muzikanten en uitbuiting door georganiseerde bendes. Dat los je niet op met een Idols voor straatmuzikanten.”

3 reacties op Haarlems Dagblad: ‘Audities voor straatmuzikanten is geen oplossing’

 1. Max Sipkes 15 november 2012 at 11:36 #

  Leuk en nuttig vond ik het zo allemaal eens te horen.
  Mijn indruk is dat we het hebben over een heel klein probleem. De overlast is zo te horen makkelijk oplosbaar.

  De overlast? Ja, terrasbezoekers en bewoners vinden het vervelend het meestal eenvoudige gejengel te horen. Helemaal als dat lang duurt. Ik vind het, als terrasbezoeker, ook vervelend. Nou, relatief vervelend. Onprettig. Ach. Veruit de meeste pilsjes dronk ik zonder dit geluid.

  Wat kan beter?
  Ja, de gemeente heeft een verordening die nu tekort schiet. (Ze moeten na een kwartier 25 meter opschuiven).
  Ja, die verordening is dus prima aan te passen. Zoals (Utrecht: Schuif na een kwartier een paar honderd meter op).
  Screenen op kwaliteit? Nee. Allemaal gedoe en de handhaving lukt toch niet.

  Ach,
  Het gaat om maar een paar mensen met een armoedeprobleem die van zich laten horen.

  De suggestie dat er georganiseerde criminaliteit achter zit? Dat werd in het debat totaal niet hard gemaakt. (De ‘deskundige’ had dat eens van een politieman in Friesland vernomen). Aan kretologie heb je niets. Kan dat eens serieus worden vastgesteld?

  Kinderarbeid? Doe als Utrecht. (Iedereen met een id die oud genoeg is) krijgt een gratis (maar wel verplichte) vergunning. Geen bureaucratie, wel een drempeltje. Dat blijkt daar daar goed uit te pakken. Proberen maar?

 2. Sonja Kagie 15 november 2012 at 11:58 #

  En soms is de herrie binnen in een horecagelegenheid, erger dan die van een enkele muzikant buiten.

 3. Eelco Gijze 15 november 2012 at 18:07 #

  Eens met Max; het werd me niet duidelijk of er nu echt een probleem is en wat het dan is. Ik vond bovendien dat er door sommige raadsleden een voorschot op de werkelijkheid werd genomen door te stellen dat we sprake zou zijn van georganiseerde uitbuiterij (“we weten dat mensen met busjes worden afgezet”) terwijl dit niet kon worden onderbouwd, ook niet door politie Kennemerland en gemeente Utrecht. Model Utrecht in combinatie met betere handhaving (niet: “de handhavers hebben per dag een bepaalde focus”) lijkt me prima voor nu.

Geef een reactie