Meer

Haarlems Dagblad: ‘Géén urban meer in het Patronaat’

Vandaag besteedt het Haarlems Dagblad aandacht aan mijn schriftelijke vragen over urban en hiphop (zie een eerdere log). In dit artikel reageert ook Rob Stecher (directeur Patronaat) op mijn vragen, helaas op een wat teleurstellende wijze. Je kunt het artikel hier lezen.

Stecher reageert dat het Patronaat niet alleen uit veiligheidsoverwegingen, maar ook om inhoudelijke redenen urban heeft geschrapt. Het schrappen vanwege de veiligheid vind ik begrijpelijk, maar daar zou de gemeente iets aan kunnen doen, vandaar mijn schriftelijke vragen. Maar dat het Patronaat urban ook “te plat” noemt voor het Patronaat, daar heb ik meer moeite mee. Vrijwel elke muziekstroming van de laatste decenia werd door oudere generaties te plat genoemd, dus wat dat betreft niets nieuws onder de zon. Maar het is juist de taak van een poppodium als het Patronaat om een divers aanbod te bieden, dat verschillende muzikale subculturen in een stad als Haarlem bedient, niet alleen de hoger opgeleide autochtone jeugd. Daar hoort ook urban zeker bij. Het is dan aan het Patronaat om de betere urban muziek te selecteren, en die een plek te geven. En hopelijk vindt de gemeente dan een manier om de veiligheid te garanderen.

Lees hier het complete artikel uit het Haarlems Dagblad.

Haarlems Dagblad, 30 juni 2008:

Naar aanleiding vragen PvdA:
‘Géén urban meer in het Patronaat’

Door Richard Stekelenburg

HAARLEM – Poppodium het Patronaat in Haarlem is onder geen beding van plan de zogeheten urban dancefeesten te herintroduceren. Dit zegt directeur Rob Stecher naar aanleiding van schriftelijke vragen van PvdA-gemeenteraadslid Jeroen Fritz aan B en W van Haarlem.

Fritz constateert dat de muziekstijl urban, die vooral populair is onder allochtone jongeren, nauwelijks nog een podium heeft in Haarlem.

Het Patronaat stopte in april van dit jaar om veiligheidsredenen met de feesten. Nadat in 2007 een urban feest op een grootschalige vechtpartij was uitgelopen, bleven zich incidenten voordoen. Stecher: “Er komt agressief publiek op af, dat voor ons niet beheersbaar is. Binnen niet, maar ook niet bij ons voor de deur. Het is weliswaar steeds een minderheid die het verpest, maar dat is voldoende. Het leidt tot heel vervelend gedrag naar het personeel en tot opstootjes.”

Aanvankelijk hoopte het Patronaat de problemen de baas te kunnen worden met het instellen van een minimum leeftijd van 18 jaar voor genoemde feesten. Dat had echter een drastische daling van het aantal bezoekers tot gevolg. Stecher: “We hebben toen besloten ermee te stoppen. Overigens niet alleen vanwege de veiligheid. Ook om inhoudelijke redenen. Urban past niet goed in het beleid van het Patronaat. Het is eigenlijk een te ‘platte’ muzieksoort om inhoudelijk van toegevoegde waarde in onze programmering te kunnen zijn.”

Fritz vraagt B en W welke maatregelen nodig zijn om urban, maar ook hiphop, toch weer op een podium als het Patronaat te krijgen. Stecher benadrukt dat beide muziekstromen niet over één kam te scheren zijn. “Hiphop is goed vertegenwoordigd in onze programmering. Daar komt een heel ander publiek op af. Geen probleem. Maar als Fritz van B en W wil weten onder welke voorwaarden het weer mogelijk is om urban in het Patronaat te krijgen, kan ik hem daar wel op antwoorden. Onder geen enkele.”

Nog geen reacties.

Geef een reactie