Meer

Haarlems Dagblad: Discussie over Hildebrand volgt

Donderdag 29 november discussieerde de gemeenteraad naar aanleiding van twee moties van het CDA over het Hildebrandmonument. De moties van het CDA vroegen af te zien van de restauratie op de huidige plek in de Haarlemmerhout. De PvdA is ook kritisch over dat plan, omdat het verleden heeft geleerd dat deze plek zeer vandalismegevoelig is. De moties van het CDA waren voor ons echter te voorbarig, het college komt binnenkort met een voorstel en dan gaan wij deze discussie graag aan. Wij laten ons graag overtuigen dat de huidige plek wel geschikt zou zijn, maar hebben daar grote twijfels over vanwege het verleden van vandalisme.

Het Haarlems Dagblad schrijft vrijdag 30 november over de discussie in de gemeenteraad. Ook ik kom hierin aan het woord. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 30 november 2012:

Geld is er, plaats nog niet
Discussie over Hildebrand volgt

Door Annalaura Molducci

HAARLEM – Cultuurwethouder Cornelis Mooij (VVD) komt over enkele weken met een notitie over herplaatsing van het Hildebrand-monument in de Haarlemmerhout. Voor de plaatsing is tachtigduizend euro gereserveerd en dat blijft zo.

Dat heeft de wethouder gisteravond in de gemeenteraad gezegd in reactie op een verworpen motie van het CDA die stelt dat het om een bom met duiten gaat. Mooij: “Dat geld is al langer gereserveerd, dat staat er gewoon voor. Het Hildebrand-monument is een belangrijk beeld voor Haarlem. Het hoort wat mij betreft dan ook thuis in de Haarlemmerhout. Maar het beeld heeft een moeilijke geschiedenis omdat het al twee keer is vernield. Toch voel ik er niet veel voor om dan maar te wijken voor vandalisme en het ergens anders neer te zetten. Dat is ook geen goede ontwikkeling.”

De politiek heeft zin in een discussie over het kunstwerk, zo kondigden partijen gisteravond aan. De PvdA is kritisch over de plek in de Hout, evenals het CDA. Jeroen Fritz (PvdA): “De plek staat wat ons betreft ter discussie. Dit is gewoon geen goede plek maar die discussie voeren we wel in de commissie.”

Jur Visser (CDA): “Het beeld is al twee keer vernield en de derde keer komt ook. Daar kun je echt op wachten.” De VVD is blij dat er eindelijk iets gebeurt. Lukas Mulder (GroenLinks): “Het beeld is al zoveel keer vernield, beklad en beplast.”

D66 vraagt zich af waarom het beeld ergens anders naar toe moet. Evert de Iongh: “Wordt de Camera Obscura dan ook herschreven?” Dat is een onzinnige opmerking vindt de Actiepartij. Sjaak Vrugt: “Alsof de Camera Obscura zich alleen afspeelt in de Hout. Dat is absoluut niet waar.”

Nog geen reacties.

Geef een reactie