Meer

Haarlems Dagblad: ‘Ymere blijft investeren’

De PvdA is bezorgd over het feit dat woningcorporatie Ymere, de grootste corporatie van Haarlem, door de minister onder verscherpt financieel toezicht is gesteld. Dit nieuws werd maandag 3 december bekend, een paar dagen nadat bekend werd dat drie bestuurders van Ymere tot de meest verdienende corporatiebestuurders van Nederland behoren. Wij willen weten wat de financiële problemen betekenen voor de ambities van Haarlem voor woningbouw en wijkvernieuwing en voor de financiële risico’s van de gemeente als gevolg van garantstellingen aan corporaties. Daarom heb ik wethouder Jan Nieuwenburg gevraagd hier donderdag 6 december de raadscommissie Ontwikkeling over in te lichten.

Het Haarlems Dagblad schrijft hier woensdag 5 december over. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 5 december 2012:

Wethouder Jan Nieuwenburg vraagt woningcorporatie om opheldering
‘Ymere blijft investeren’

HAARLEM – Wethouder Jan Nieuwenburg (PvdA, volkshuisvesting) maakt zich zorgen over het verscherpte financiële toezicht waaronder woningcorporatie Ymere staat. Nieuwenburg heeft, toen het nieuws bekend werd maandag, direct contact gezocht met Ymere-topman Roel Steenbeek: “Ymere stelt dat dit geen consequenties heeft voor investeringen die de woningcorporatie heeft gedaan in Haarlem. Daar baseer ik me op.”

Ymere is in Haarlem de grootste woningcorporatie. De woningbouwvereniging werkt samen bij de ontwikkeling van het 023-terrein in Schalkwijk en is betrokken bij de nieuwbouw van de Slachthuisbuurt-Zuid. Beide projecten lopen nog.

Na het gesprek met de Ymere-topman heeft Nieuwenburg een verklaring opgesteld voor de gemeenteraad. Daarbij zit een memo van Steenbeek waarin hij stelt dat Ymere financieel gezond is, kredietwaardig en dat de kasstroom op orde is. Wel zijn er volgens de bestuurder ‘aandachtspunten’ zoals onder meer het teruglopen van het vermogen voor de volkshuisvesting in 2011 en de aard en omvang van de leningportefeuille.

De PvdA heeft inmiddels ook vragen gesteld aan de eigen wethouder, evenals GroenLinks. Ymere is volgens de PvdA de corporatie met de meeste woningen in Haarlem. PvdA-raadslid Jeroen Fritz vraagt zich af of de zorgelijke financiële positie van Ymere gevolgen heeft voor Haarlem, zowel voor de ambities voor woningbouw en wijkvernieuwing als voor de financiële positie van de gemeente als gevolg van garantstellingen aan Ymere. Dat is volgens Nieuwenburg dus niet het geval.

Verder stelt Fritz dat de bestuurders van Ymere op plek 2, 3 en 4 van de meest verdienende corporatiebestuurders van Nederland staan. Hij vraagt zich af of het college van plan is om in het nieuwe convenant met de corporaties afspraken te maken over maximering van beloning aan bestuurders.

Volgens Nieuwenburg gaat de gemeente Haarlem daar niet alleen over. “Dat hebben we overgelaten aan de koepel van gemeenten, die daarover met corporaties praat. Natuurlijk moet daar iets aan gebeuren.”Verder komt er een nieuwe wet waarin dat min of meer wordt geregeld.

Nieuwenburg is wel bezorgd over het ‘afromen’ van geld bij woningcorporaties. Hij is bang dat de corporaties geen geld meer overhouden voor stedelijke vernieuwing.

GroenLinks wil meer weten over de grote hoeveelheid asbest in corporatiewoningen.

Eén reactie op Haarlems Dagblad: ‘Ymere blijft investeren’

  1. Stefan 19 mei 2013 at 12:04 #

    Het is jammer dat als je 18 jaar in Haarlem hebt gewoond en nu opnieuw op zoek bent naar een sociale huurwoning je eerst 4/5 jaar moet wachten tot je geholpen word! In Juni word ons tijdelijke verhuur contract opgezegd, en we hebben nog geen vervangende ruimte. Het is allemaal zo fijn geregeld! Kopen is in deze tijd voor ons niet mogelijk en de vrije sector is niet te betalen, het is ronduit belachelijk dat er een huur van +-800 euro word gevraagd voor een 2/3 kamer appartement. Waar moet je dan nog van leven, van de aardappelschillen van de buurvrouw ofzo?

Geef een reactie