Meer

Haarlems Dagblad: Raad twijfelt over verhuizing Hart

Wat moet de nieuwe┬álocatie worden voor cultuurcentrum Hart, de fusie van Muziekcentrum, Volksuniversiteit en H’art? Die vraag houdt de Haarlemse politiek al jaren bezig. De PvdA is voorstander van huisvesting op Nieuwe Energie. Het college stelt nu echter voor te kiezen voor het voormalig Doopsgezind Weeshuis aan de Kleine Houtweg. Ik heb er twijfels bij of deze locatie wel de echte verbetering is ten opzichte van de Egelantier die wij altijd hebben beoogd. Zaterdag 15 december schrijft het Haarlems Dagblad hierover. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 15 december 2012:

Raad twijfelt over verhuizing
‘Op welke locatie is Hart ‘t minste af?’

Door John Oomkes

HAARLEM – De gemeenteraad is kritisch over de verhuisplannen van Hart. “Levert verhuizing van Hart uit de Egelantier echt een meerwaarde op?”, vraagt raadslid Jeroen Fritz (PvdA).

Verantwoordelijk wethouder Cornelis Mooij (VVD; cultuur, financi├źn) wil de verhuisplannen nu niet toelichten. B en W komen pas in januari met een afgerond voorstel over de huisvesting van Hart. Eerst dan krijgt de gemeenteraad de kans zich uit te spreken over de voorgenomen verhuizing. Fritz neemt daar genoegen mee.

Raadslid Sjaak Vrugt (Actiepartij) niet. Hij zal donderdag alsnog vragen het dossier eerder openbaar te behandelen. Vrugt denkt een flink deel van de raad aan zijn zijde te hebben. Vrugt: “Ik vind dat we niet geheimzinnig moeten doen over iets wat al op straat ligt. Vooral omdat de verhuizing van Hart van cultureel centrum De Egelantier naar het voormalig Doopsgezind Weeshuis aan de Kleine Houtweg kennelijk al wat langer is voorbereid. Zo is er een akoestisch rapport beschikbaar.”

Vrugt vindt het wonderlijk dat de wethouder een brief die Mooij de raad over het onderwerp heeft gestuurd, wel voorlopig geheim wil houden.

Jeroen Fritz zegt dat de PvdA twijfelt over de geschiktheid van het Doopsgezind Weeshuis. “Zo horen we allerlei verhalen over het ontbreken van voldoende geluidsisolering, en over grote bedragen die nodig zouden zijn om daar te verbouwen.”

Dat probleem speelt nu ook een rol in de Egelantier, weet Fritz. “De vraag die op tafel ligt is dus: op welke locatie is Hart straks het minst slecht af? We hebben als gemeenteraad destijds bij de fusie van de muziekschool, volksuniversiteit en Kreater wel afgesproken dat een nieuw pand een verbetering inhoudt.”

Hart-directeur Hans Brouwer vertelde deze week in deze krant dat de verhuizing samenhangt met een nieuw beleidsplan. Daarin staat dat dit instituut voor talentontwikkeling voor meer eigen inkomsten moet gaan zorgen. Bovendien zullen ruim veertig Hart-docenten de komende drie jaar volgens Brouwer moeten overstappen naar een ZZP’er-constructie en hun vaste dienstverband verliezen. Dat laatste voornemen hangt samen met een verlaging van de gemeentelijke subsidie met 350.000 euro per jaar met ingang van 2016. Er blijft dan 1,4 miljoen over.

Nog geen reacties.

Geef een reactie