Meer

Haarlems Dagblad: Geheime brief wethouder Mooij valt slecht in raad

Donderdag 20 december stelde collega Sjaak Vrugt van de Actiepartij mondelinge vragen in de raad over een brief van het college van B&W aan de raad over de huisvesting van cultuurcentrum Hart, waarover geheimhouding was opgelegd. Behalve de Actiepartij vinden ook onder meer D66, GroenLinks en PvdA dat deze brief gewoon vanaf het begin openbaar had moeten zijn. Zaterdag 22 december schrijft het Haarlems Dagblad hierover. Ook ik word in dit artikel geciteerd. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 22 december 2012:

Geheime brief wethouder Mooij valt slecht in raad

Door Annalaura Molducci

HAARLEM – Waarom heeft wethouder Cornelis Mooij (VVD, financiën) een vertrouwelijke brief over de verhuizing van creatief centrum Hart in Haarlem naar de gemeenteraad gestuurd? De Actiepartij wilde dat donderdag van de wethouder weten. Ook andere partijen hadden zo hun twijfels. Het was een simpele overweging, stelde wethouder Mooij. “Ik wilde u alleen op de hoogte stellen omdat het al zolang speelt, maar ik wilde voorkomen dat het naar de wijkraad en de omwonenden zou uitlekken omdat het nog niet met hen is besproken.”

Sjaak Vrugt van de Actiepartij vond het allemaal maar raar. “De dag nadat we de geheime brief hadden gekregen, stond er een heel verhaal in de krant terwijl wij er als gemeenteraad nog steeds niet over mochten spreken omdat de geheimhouding niet werd opgeheven.”

Hij kreeg bijval van Jeroen Fritz (PvdA). “Niets wat in die brief over de huisvesting van Hart stond, rechtvaardigt geheimhouding.” Eerder al vond ook D66 dat. Ook GroenLinks is niet te spreken ‘over de wijze waarop het college met deze geheimhouding is omgegaan’.

Dingen kunnen nu eenmaal uitlekken, daar kan een wethouder niet veel aan doen, stelde Mooij. Toch stelt een meerderheid van de raad geen prijs op geheimzinnigheid. Daardoor zijn in het verleden bij de totstandkoming van de plannen voor de stadskantoren te veel dingen misgegaan. Als er in het geheim wordt gesproken en vergaderd, is het later maar moeilijk terug te halen. Dat bleek ook tijdens het onderzoek van de rekenkamercommissie naar de overschrijdingen op het stadskantoor ‘Zijlpoort tot (w)elke prijs?’ van dit jaar waar de miljoenen over de tafel vlogen.

Alleen de VVD had geen kritiek. Fractievoorzitter Rob de Jong: “We staan pal voor onze wethouder. U heeft het prima gedaan.”

Eén reactie op Haarlems Dagblad: Geheime brief wethouder Mooij valt slecht in raad

  1. Nabil el Mesbahi 22 december 2012 at 22:00 #

    Mijn reactie: Oeiiiii

Geef een reactie