Meer

Zembla over onrechtmatige opsporing illegalen

Vrijdag 21 december ging de uitzending van Zembla over de onrechtmatige opsporingsmethode van illegale werknemers, die de politie in en rond Haarlem gebruikt. De politie controleert mensen enkel op basis van het feit dat zij een donkere huidskleur hebben en werken in “dure” wijken in en rond Haarlem. Dat is onrechtmatig, zo heeft ook de rechter al meerdere malen bevestigd. Toch negeert de politie deze rechterlijke uitspraken en gaat gewoon door.

Hoewel de uitzending geen informatie bevatte die nog niet bekend was, blijft het schokkend de verhalen te horen van de mensen die het slachtoffer zijn geworden van deze onrechtmatige opsporingsmethode. Opsporing enkel op basis van huidskleur is gevaarlijk en hoort niet thuis in een rechtsstaat.

Zembla

In de gemeenteraad hebben we al meerdere malen hierover gesproken. Zowel de raad als burgemeester Schneiders hebben zich in harde bewoordingen uitgesproken tegen deze praktijk (lees hier bijvoorbeeld de beantwoording door de burgemeester van vragen van Sjaak Vrugt van de Actiepartij op 29 november). De burgemeester heeft de politie gevraagd te stoppen met deze opsporingsmethode.

Probleem is echter dat de Vreemdelingenpolitie niet onder de burgemeester valt, maar rechtstreeks onder het gezag van de minister. Het is daarom goed dat PvdA-kamerlid Khadija Arib inmiddels naar aanleiding van de uitzending van Zembla vragen heeft gesteld aan de minister. Hopelijk leidt dit ertoe dat deze opsporingsmethode nu echt tot het verleden zal behoren.

Eén reactie op Zembla over onrechtmatige opsporing illegalen

  1. Rob Hoogland 1 januari 2013 at 12:21 #

    Schandelijk racisme, ik kan het niet anders zeggen. Hopelijk stopt de politie hier heel snel mee.

Geef een reactie