Meer

Beweegbare vloer voor veelzijdige Philharmonie

De vloer van de grote zaal van de Philharmonie wordt beweegbaar. Hierdoor wordt naast de oplopende concertopstelling ook een vlakke vloer mogelijk, wat meer mogelijkheden biedt voor een veelzijdige programmering en een rendabeler bedrijfsvoering. De raadscommissie Ontwikkeling heeft hier donderdag 17 januari mee ingestemd.

Door de bezuinigingen van het vorige kabinet is vaste speler Holland Symfonia uit Haarlem vertrokken. Dit betekent niet alleen een forse aderlating voor het culturele aanbod, maar ook een grote financiƫle tegenvaller voor de Philharmonie. Holland Symfonia was namelijk de belangrijkste huurder van zalen. Om deze culturele en financiƫle tegenvaller op te vangen heeft de Philharmonie een het plan ontwillend van de beweegbare vloer.

Philharmonie

Het siert de Philharmonie dat zij deze tegenvaller hebben aangegrepen om te zoeken naar creatieve oplossingen, die zowel zorgen voor extra inkomsten als het culturele aanbod versterken. Met de verbouwing krijgt de grote zaal meer mogelijkheden, bijvoorbeeld voor grote popconcerten in samenwerking met het Patronaat, balletvoorstellingen en dinner shows. Maar ook wordt de zaal wanneer er geen voorstellingen zijn geschikt om te verhuren voor beurzen en televisieopnames, wat extra inkomsten kan genereren om het culturele aanbod op peil te houden. Een mooi voorbeeld van cultureel ondernemerschap.

De Philharmonie betaalt de kosten van de verbouwing (1 miljoen euro) uit eigen middelen en subsidies en giften van fondsen. Wel zal de gemeente garant staan voor de lening van de helft van dit bedrag (500.000 euro).

Nog geen reacties.

Geef een reactie