Meer

Haarlems Dagblad: Geen top twintig maar loserlijst

Donderdag 17 januari riep ik de burgemeester in de raadscommissie Bestuur op een andere naam te zoeken voor de ‘top-20′ van meest criminele jongeren in Schalkwijk (zie een eerdere blog). Deze term zou de status van deze jonge criminelen onder andere jongeren kunnen verhogen, terwijl juist wordt beoogd dat minder jongeren hun voorbeeld volgen. Maandag 21 januari schrijft het Haarlems Dagblad hierover. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 21 januari 2013:

Tegen machocriminaliteit
Geen top twintig maar loserlijst

Door Annalaura Molducci

HAARLEM – Als je een groep overlastveroorzakende jongeren in Schalkwijk keihard aanpakt, moet je het niet over een top twintig hebben maar over een lijst met twintig losers. “Een top twintig maakt zoiets stoer. Dan kunnen ze onderling opscheppen en tegen elkaar zeggen: ik sta in die lijst op de eerste of tweede plaats. Geef ze minder status en maak er een loserlijst van”, suggereert raadslid Jeroen Fritz van de PvdA.

Fractievoorzitter Cora-Yfke Sikkema van GroenLinks is het daar van harte mee eens. Ook burgemeester Schneiders die dit jaar alles op alles heeft gezet om een eind te maken aan het wangedrag van deze groep Marokkaanse jongeren, vindt het een goed plan. “We noemen ze voortaan losers.”

De groep trekt zich al jaren niets aan van regels en belandt regelmatig achter de tralies. Dat lijkt ze nauwelijks te raken. Jaren van gepraat heeft niets opgelost vandaar dat er nu is gekozen voor de harde aanpak, zegt Schneiders. Heel belangrijk daarin is dat iedereen, politie, gemeente en hulpverleners, strak samenwerkt en meteen optreedt. “De wil is er, iedereen is erg gemotiveerd om aan de slag te gaan”, heeft de burgemeester ook al gemerkt. Toch werkt een harde aanpak alleen niet, zegt Sikkema (GroenLinks): “Dat blijkt uit alle onderzoeken. Je moet ook wat te bieden hebben. Wat is het perspectief op een opleiding of werk? Wat gaan we deze losers bieden?”

De SP wil weten of er ook preventief, op scholen, iets gebeurt onder 9 tot 12 jarigen om te zorgen dat de loserlijst niet groter wordt. CDA en GroenLinks vragen zich verder af of het wel verstandig is om in Schalkwijk te bezuinigen op het streetcornerwerk.

Eén reactie op Haarlems Dagblad: Geen top twintig maar loserlijst

  1. Marijke 21 januari 2013 at 19:47 #

    Prima actie Jeroen.

Geef een reactie