Meer

De piramides bij Cairo

EgypteDe eerste volle dag in Egypte hebben we besteed aan datgene wat iedereen meteen met Egypte associeert: de piramides. In totaal liggen er ruim honderd piramiden in de woestijn ten zuidwesten van Cairo, de meeste ruim 4000 jaar oud. Wij hebben vandaag onder andere de alleroudste piramide (de piramide van Djoser in Sakkara) en de beroemdste drie piramides (de piramides van Gizeh) bezocht.

Piramides van Gizeh

Piramide van Djoser

Farao Djoser was zo’n 4700 jaar geleden de eerste farao die op het idee kwam om zichzelf te laten begraven in een piramide. Het was nog geen gladde driehoekige piramide, maar een trappiramide. Hij koos daarvoor een materiaal waarmee nog nooit op zo’n grote schaal werd gebouwd: steen. Het is waarschijnlijk het allereerste grote stenen monument ter wereld.

Reliëfs in een mastabaPiramide van Chefren

De piramidebouw beleefde zo’n tweehonderd jaar later haar hoogtepunt, toen drie verschillende farao’s de piramides van Gizeh bouwden. Deze piramides zijn het enige nog overgebleven klassieke wereldwonder. Iedereen kent plaatjes van deze piramides en de sphinx, die erbij staat. Maar het blijft heel bijzonder ze in het echt te zien. Dit ondanks de honderden zeer opdringerige verkopers, kamelendrijvers en gidsen, die door het teruggelopen toerisme nog vasthoudender zijn dan ooit.

Kamelendrijvers

Slechts een beperkt aantal farao’s hebben een piramide gebouwd. Later werd er gekozen voor meer verborgen graven, uitgehakt uit de rotsen bij Luxor. Deze graven zullen we later deze reis nog bezoeken.

 

Nog geen reacties.

Geef een reactie