Meer

Aswan en Abu Simbel

EgypteAswan ligt helemaal in het zuiden van Egypte, niet ver van de grens met Soedan. Het doet hier duidelijk Afrikaanser aan dan in het meer Arabische Cairo. Een groot deel van de bevolking bestaat uit Nubiërs, die een stuk donkerder zijn dan andere Egyptenaren. En ook de producten in de souq en het eten zijn meer Afrikaans dan Midden-Oosters.

De Nijl bij Aswan

Al met al is Aswan een stuk relaxter dan Cairo. Dat komt misschien ook wel door de Nijl, die zich hier traag een weg baant tussen rotsen en eilandjes. De snelheid is eruit door de grote stuwdammen die hier in de buurt veel Nubisch land onder water hebben gezet. De rivier ligt bovendien prachtig, vrijwel direct grenzend aan de woestijn. Op het water varen veel felucca’s, de typisch Egyptische zeilboten. Een dagje Aswan bestaat vooral uit slenteren over de souq en langs de Nijl, boottochtjes en af en toe wat oudheden bekijken, die hier overal liggen.

Abu SimbelAbu Simbel

Vandaag hebben we een bezoek gebracht aan Abu Simbel, dat direct aan de grens met Soedan aan het Nassermeer ligt. Om 4 uur ‘s ochtends vertrekken alle minibusjes en bussen in een konvooi voor de 3 1/2 uur durende tocht door de woestijn. Het doel is de lange reis meer dan waard: een prachtig bewaard gebleven tempel, die in de jaren ’60 in zijn geheel is verplaatst naar hoger gelegen terrein om overstroming door de aanleg van het stuwmeer te voorkomen.

Bootje naar Philae

Abu Simbel is meer nog dan een religieuze tempel één grote zelfverheerlijking van een van de succesvolste farao’s die het land ooit heeft gekend: Ramses II. Deze farao liet in de dertiende eeuw voor Christus een tempel bouwen, waar de beelden van de goden werden overschaduwd door de beelden van hemzelf. Voor de tempel staan vier enorme beelden van Ramses en ook binnen in de tempel heeft hij een prominente rol in de reliëfs en beelden. Zijn beeld staat achterin de tempel tussen de drie belangrijkste goden. Twee keer per jaar straalt het licht van de zon helemaal tot achterin de tempel binnen en verlicht zijn beeld. Een goddelijk teken dat zijn status moest onderstrepen. Van valse bescheidenheid had Ramses duidelijk geen last.

Nog geen reacties.

Geef een reactie