Meer

Luxor: het oude Thebe

EgypteDe derde en laatste stop op onze reis langs het oude Egypte is Luxor. In de oudheid lag hier de stad Thebe, eeuwenlang de belangrijkste stad van Egypte. Hier stond de belangrijkste tempel Karnak en lieten de farao’s zich begraven in prachtige versierde rotsgraven aan de overkant van de Nijl. Voor velen het hoogtepunt van een reis door Egypte.

Anubisimage

We zijn hier inmiddels drie volle dagen. Tijdens de eerste dag hebben we Luxor zelf bekeken. Luxor kent twee grote tempels: Karnak en Luxor Tempel. Karnak was de belangrijkste tempel van het oude Egypte. Het is een enorm complex. Luxor Tempel is wat kleiner, maar als geheel beter behouden. Bovendien is deze tempel ‘s avonds prachtig verlicht, waardoor je een bijzondere avondwandeling door de tempel kunt maken. In het Luxor Museum zijn veel vondsten uit de graven en tempels van het oude Thebe te zien.

Hatsepsoet liet zich als man afbeelden

Gisteren hebben we het Dal der Koningen bezocht. Hier liggen tal van farao’s begraven in ondergrondse tombes die verstopt lagen in de rotsen. Het mocht echter niet baten: op één na zijn alle tombes leeggeroofd, meestal al in de oudheid. Alleen de relatief kleine tombe van Toetanchamon werd nog onaangeroerd gevonden. De overige tombes zijn er niet minder indrukwekkend om: de muren zijn prachtig versierd met kleurige reliëfs en schilderingen. Helaas is het maken van foto’s in de tombes verboden. Na het Dal van de Koningen hebben we de graftempel van Hatsepsoet bekeken, één van de weinige vrouwelijke farao’s van het oude Egypte. Zij liet zich afbeelden als mannelijke farao, inclusief de traditionele baard.

De dodentempel van Ramses IIILuxor Tempel by night

Vandaag hebben we op de fiets de rest van de tempels en tombes van de Dodenstad van Thebe bezocht. Verschillende farao’s lieten hier dodentempels bouwen. En naast de graven van de farao’s liggen er ook tombes van koninginnen, hoge ambtenaren en edelen. En zelfs de arbeiders die de tombes van de farao’s aanlegden, bouwden in hun vrije tijd rijkversierde tombes voor zichzelf achter hun dorp. Vaak zijn deze tombes voorzien van een minipiramide, een gebruik dat de farao’s al tweeduizend jaar eerder hadden losgelaten.

Veel meer foto’s van mijn reis door Egypte kun je vinden op mijn Twitter of Facebook.

Eén reactie op Luxor: het oude Thebe

  1. Elisabeth 22 februari 2013 at 20:46 #

    Prachtige foto’s!

Geef een reactie