Meer

Een dagje mee met de wijkagent

Veel Haarlemse wijkagenten twitteren. Eén van de meest enthousiaste twitteraars binnen ons politiekorps is Frits de Vries, wijkagent in een deel van Haarlem-Zuid. Via Twitter nodigde hij mij uit een middagje mee te lopen, om zo te zien wat het werk van een wijkagent precies inhoudt. Donderdag 14 maart stapte ik bij hem in de politieauto, samen met Bibi Veth, een fotografe die voor de gemeente het werk van drie jonge raadsleden vastlegt om zo jongeren iets meer te vertellen over het raadswerk (meer daarover binnenkort op deze site).

PolitieHaarlem-Zuid is een relatief welvarende en rustige buurt. Toch is er voor een wijkagent genoeg te doen. In de wijk zijn drie middelbare scholen, verschillende sociaal pensions en woonvoorzieningen voor jongeren gevestigd. Ook bevat de wijk parken met veel overlast van dak- en thuislozen en alcoholisten en is er, net als overal in de stad, sprake van jeugdoverlast, drugspanden, psychische problematiek en huiselijk geweld.

Tijdens deze middag belden we onder meer aan bij een drugspand ergens in de wijk en spraken kort met de bewoners. Het pand staat bekend als een plek waar gedeald wordt, maar achter de voordeur gaan nog meer problemen schuil. Doordat de wijkagent de bewoners al langer kent, kan hij ze direct aanspreken en zo overlast en criminaliteit proberen te voorkomen en de bewoners in aanraking brengen met hulpverlening. Dat gaat met vallen en opstaan, maar heeft zichtbaar een positief effect.

Ook bezochten we sociaal pension De Herberg en spraken met één van de begeleiders. Hij vertelde over hoe zij met de politie samenwerken om bewoners met psychische of verslavingsproblemen op het rechte pad te houden en overlast voor omwonenden te voorkomen. Dat wordt wel steeds lastiger, nu het aantal bewoners van De Herberg steeds kleiner wordt omdat de bewoners worden verplaatst naar elders in de stad. Er blijven daardoor ook steeds minder begeleiders over.

Samen met fotografe Bibi Veth voor de politiewagen

In de politieauto reden we langs bekende hotspots voor hangjongeren, verslaafden en dak- en thuislozen. Ook maakten we een rondje door de Haarlemmerhout. Frits vertelde hoe de politie daar omgaat met vandalisme, cruisende homoseksuele mannen en in het bos kamperende Oost-Europeanen. Problemen waarvoor geen gemakkelijke oplossingen bestaan, maar juist de wijkagent kan met zijn kennis van de buurt en de bewoners een heel belangrijke rol spelen. Buitengewoon leerzaam en interessant om dat eens een middagje te hebben mogen meemaken.

Nog geen reacties.

Geef een reactie