Meer

Leren van Gent

Vrijdag 5 en zaterdag 6 april bracht de Haarlemse gemeenteraad een werkbezoek aan de Vlaamse stad Gent. Op het programma stonden bezoeken aan verschillende projecten op het gebied van stadsvernieuwing, bereikbaarheid, cultuur en toerisme. Ook hadden we een ontmoeting met een aantal leden van het stadsbestuur van Gent, waaronder de populaire sociaal-democratische burgemeester Daniël Termont.

Gent

Haarlem heeft een historische band met Gent. Niet alleen is Haarlem de meest Vlaamse stad van de Noordelijke Nederlanden door de grote immigratie uit Vlaanderen in de 16de en 17de eeuw, maar ook zijn Gent en Haarlem de enige twee steden ter wereld met Sint Bavo als beschermheilige en een Sint Bavokathedraal. En ook tegenwoordig hebben beide steden nog veel gemeen: een prachtige historische binnenstad, een rijk cultureel leven en een economie die voor een belangrijk deel afhankelijk is van creativiteit, cultuur en toerisme. Voor de PvdA aanleiding om al in 2005 eens een bezoek te brengen aan onze zusterpartij SP.A in Gent. Dat heeft toen onder meer geleid tot het initiatiefvoorstel jongerentoerisme.

In Gent werken sociaal-democraten en groenen nauw samen. SP.A en Groen deden met één kieslijst mee aan de laatste gemeenteraadsverkiezingen en behaalden de absolute meerderheid. Zij hebben een paarsgroen stadsbestuur gevormd samen met de liberalen van Open VLD. Samen doen zij veel aan stadsvernieuwing, duurzaamheid, cultuur en een autoluwe binnenstad. Een programma dat ook veel Haarlemmers zal aanspreken.

Rondleiding door vernieuwingsproject van het station van Gent

Tijdens ons werkbezoek bezochten we onder andere het projecten rond de binnenstad, het station en de achterstandswijk Rabot. We zagen hoe Gent stadslandbouw gebruikt op braakliggende stukken grond, iets wat wij ook in Haarlem willen. En we maakten kennis met de Torekes, een alternatieve munt waarmee inzet voor de wijk of vrijwilligerswerk wordt beloond. Als PvdA bezochten we daarnaast samen met een paar leden van andere fracties Vooruit, het prachtige cultuurpodium dat al honderd jaar eigendom is van de Gentse socialisten.

Komende dagen op deze site nog een aantal blogs over lessen die ik heb geleerd in Gent, waar we ook in Haarlem mee aan de slag zouden kunnen.

Nog geen reacties.

Geef een reactie