Meer

Haarlems Dagblad: Podia gaan onderhoud zelf doen

Maandag 8 april schrijft het Haarlems Dagblad over het debat in de raadscommissie Ontwikkeling over het onderhoud van de cultuurpodia (zie een eerdere blog). Ook ik kom in dit artikel aan het woord. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 8 april 2013:

Gemeenteraad blij met initiatief Stadsschouwburg, Philharmonie, Patronaat en Toneelschuur
Podia gaan onderhoud zelf doen

Door Annalaura Molducci

HAARLEM – Het voorstel van de Stadsschouwburg, Toneelschuur, Philharmonie en het Patronaat om voortaan zelf ‘hun’ gebouwen te gaan onderhouden, krijgt brede steun van de Haarlemse gemeenteraad.

De gebouwen zijn van de gemeente Haarlem. De podia zijn huurders. Als er iets moet worden geschilderd of vervangen moeten ze bij de gemeente aankloppen.

Ze denken dat ze dat beter zelf kunnen doen en bedachten gezamenlijk een plan. Dat presenteerden ze twee weken geleden aan de gemeenteraad die toen al zeer enthousiast was over het voorstel. Vooral ook omdat de podia zelf zo positief zijn. Ze denken daarvoor een gemeentelijke bezuiniging van 75.000 euro goed op te kunnen vangen.

Een jaar werd er door onderzoeksbureau Toornend gewerkt aan uitwerking van het voorstel want het moet wel juridisch goed worden geregeld. Het plan zit zo goed in elkaar dat andere steden zoals Den Haag inmiddels ook belangstelling hebben voor het Haarlemse model.

Een zeer slim voorstel van de cultuurpodia, vindt de politiek. “Het is goed dat het onderhoud wordt overgedragen want zij denken het goedkoper te kunnen doen dan de gemeente. Goedkoper onderhoud betekent dat het niet ten koste gaat van de programmering”, zegt Jeroen Fritz (PvdA). Het CDA is het daarmee eens maar vraagt zich wel af hoe het met het toezicht is geregeld.

Ook GroenLinks is erg gecharmeerd van het plan van de vier podiumdirecteuren. “Ze proberen samen de bezuinigingen op te vangen. De vraag is wel wat we bij de volgende bezuinigingsronde doen”, zegt Lukas Mulder. Wel vraagt hij zich af wat een onderzoek van een jaar heeft gekost en wie dat heeft betaald.

Volgens Cornelis Mooij (VVD, cultuur) heeft het onderzoek van Toornend 10.000 euro gekost en dat is door de podia zelf betaald. De gemeente heeft ook een onderzoek laten doen dat 30.000 euro kostte. Mooij denkt dat de podia zelf beter in staat zijn om het onderhoud te doen. Jaarlijks zijn er nog allerlei controles en rapportages en er is ook regelmatig overleg. “We zitten als gemeente echt niet met de rug ergens naar toe tot iemand zegt dat het dak is afgewaaid.” Hij is ook niet bang dat er tussen de podia onderling onenigheid ontstaat over het onderhoud. ook dat is volgens hem allemaal prima geregeld.

Nog geen reacties.

Geef een reactie