Meer

Tijdelijk gebruik van braakliggende grond

Ongeveer één keer per maand houden wij als PvdA-fractie onze wekelijkse fractievergadering niet in het stadhuis, maar op locatie bij een organisatie, bedrijf of instelling in de stad. Het eerste uur brengen we dan een werkbezoek en daarna hebben we nog een korte fractievergadering ter plekke. Zo bezochten we in januari Stichting Stad , in februari de wijkraad Meerwijk en in maart Unlimited Magazine en Emma at Work. Maandag 8 april bezochten we het ABC architectuurcentrum, waar we in gesprek gingen met twee jonge landschapsarchitecten over tijdelijk gebruik van braakliggende grond.

De expositie in het ABC (foto: martijnal.nl)

Mede als gevolg van de economische crisis liggen er steeds meer stukken grond in Haarlem braak, in afwachting van ontwikkeling. Zonde. Voor de jonge landschapsarchitecten Martijn Al en Elizabeth Keller aanleiding voor twee exposities ‘Braak in Haarlem’, waarmee ze de discussie over tijdelijk gebruik van deze grond willen aanwakkeren. Twee van hun ideeën zijn verder uitgewerkt in de expositie: het planten van wilgen die gebruikt kunnen worden voor bio-energie en het aanleggen van bloembollenvelden als tijdelijke parkjes.

Het gesprek sloot mooi aan op iets wat we een paar dagen eerder hebben gezien tijdens het werkbezoek van de gemeenteraad aan Gent (zie een eerdere blog). Daar worden tijdelijk braakliggende stukken grond gebruikt voor stadslandbouw. Bewoners kunnen daar terecht om bijvoorbeeld eigen groenten te kweken. Ook in Haarlem wordt op verschillende plekken gedacht aan stadslandbouw als tijdelijke invulling.

stadslandbouw in Gent

Voor de PvdA staat voorop dat langdurige leegstand van stukken grond de slechtst mogelijke optie is. De terreinen liggen vaak al in kwetsbare wijken en braak liggen leidt snel tot verdere verloedering. Wij willen dus aanmoedigen dat deze terreinen zoveel mogelijk een tijdelijke invulling krijgen. Dat kan stadslandbouw zijn, maar bijvoorbeeld ook spelen, groen of zelfs tijdelijke woonruimte. Dat is misschien niet altijd even makkelijk, maar door de economische omstandigheden harder nodig dan ooit.

Eén reactie op Tijdelijk gebruik van braakliggende grond

  1. Sophie Hermsen 10 april 2013 at 18:50 #

    Een actueel en belangrijk onderwerp!

Geef een reactie