Meer

Eerste startersleningen uitgereikt

Gistermiddag was ik aanwezig bij de uitreiking van de eerste twee startersleningen door PvdA-wethouder Jan Nieuwenburg. Mede op initiatief van de PvdA worden er de komende jaren vijftig startersleningen verleend. Hiermee worden jonge starters op de Haarlemse woningmarkt ondersteund bij de aankoop van een eerste huis.

sleuteloverdrachtHet is voor starters op de woningmarkt in Haarlem vrijwel onmogelijk om een eerste eigen woning te kopen. Zij zijn het grootste slachtoffer van de overspannen koopwoningmarkt. De prijzen van koopwoningen zijn dusdanig gestegen dat de prijs van woningen ver boven het maximale bedrag dat een starter aan hypotheek kan krijgen is komen te liggen. Een gemiddelde koopwoning in deze regio kost 230.000 euro. Daarvoor is een tweemaal modaal inkomen van 60.000 euro noodzakelijk. De meeste starters hebben dat niet. Beide jongeren die gisteren de eerste starterslening kregen uitgereikt vertelden dat zij zonder deze ondersteuning nooit een huis in Haarlem hadden kunnen kopen.

PvdA-wethouder Jan Nieuwenburg heeft mede op verzoek van de PvdA een plan opgesteld voor een startersregeling. Haarlemse starters kunnen voor het financieren van hun eerste koopwoning tegen gunstige voorwaarden een aanvullende lening bij de gemeente afsluiten. Op die manier wordt het verschil tussen de prijs van de woning en de maximale hypotheek die een starters kan krijgen volgens de Nationale Hypotheek Garantie overbrugd. De regeling is bedoeld voor iedereen jonger dan 35 jaar die minimaal 2 jaar woonachtig is in de regio Zuid-Kennemerland en die voor het eerst een woning koopt. De stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) en het Ministerie van VROM betalen mee aan de regeling. Het geld dat de gemeente inlegt komt via een terugbetalingsregeling van de starter weer terug in het fonds. Hiermee kunnen weer nieuwe leningen aan starters worden uitgegeven.

Eén reactie op Eerste startersleningen uitgereikt

  1. Remy 3 september 2008 at 16:24 #

    Ik hoorde van Sjoerd dat hij voor deze presentatie was gevraagd, is dat uiteindelijk nog doorgegaan? Je komt die jongen toch ook overal tegen hé?!

Geef een reactie