Meer

‘Kunst veredelt’: een les van de Gentse socialisten

‘Kunst veredelt’, staat in gouden letters boven het toneel van de grote theaterzaal van kunstencentrum Vooruit in Gent. En in het glas-in-lood in het plafond staan de eerste noten van De Internationale. Het kan niemand ontgaan: Vooruit is socialistisch. Honderd jaar geleden werd het opgericht als socialistisch feest- en cultuurcentrum en nog altijd is het eigendom van de Gentse sociaal-democratische beweging. Natuurlijk brachten wij als PvdA-fractie een bezoek aan dit podium, vergelijkbaar met Toneelschuur en Patronaat in één, toen we vorige week met de Haarlemse gemeenteraad op bezoek waren in Gent (zie een eerdere blog).

Vooruit Gent

Vooruit toont hoe belangrijk cultuur altijd is geweest voor Europese sociaal-democraten. De Vlaamse socialisten zagen kunst en cultuur als een middel om de arbeidersklasse te verheffen. Zij streden niet alleen voor betere arbeidsomstandigheden, maar ook voor gelijke toegang tot kennis en cultuur. Zij startten daarom naast stakingen en ziektekostenverzekeringen ook leesgroepen, bibliotheken en in 1913 het kunstencentrum Vooruit. Op deze manier wilden zij een einde maken aan het monopolie van de rijken op cultuur en de arbeidsklasse verheffen. ‘Kunst veredelt’, heel letterlijk.

Het is goed hier weer eens bij stil te staan, in een tijd dat cultuur door bezuinigingen steeds verder onder druk komt te staan. Ook in de PvdA gaan er stemmen op om meer te bezuinigen op cultuur, want dat zou immers toch alleen maar voor de elite zijn. Ik denk daar heel anders over. Ook in deze tijd blijft het belangrijk zoveel mogelijk mensen in aanraking te brengen met cultuur. Betaalbaar cultuuronderwijs voor alle kinderen, meer cultuur in de wijken en een voor alle Haarlemmers aantrekkelijk cultuuraanbod, het moeten speerpunten blijven voor elke sociaal-democraat. Omdat kunst veredelt, zoals onze Gentse voorgangers het zouden zeggen.

Nog geen reacties.

Geef een reactie