Meer

Nieuwe plek voor Flinty’s

Het heeft een half jaar politieke discussie en zelfs een beetje powerplay gekost, maar het is gelukt: jongerencentrum Flinty’s staat niet op straat na verkoop van hun huidige pand Prinsen Bolwerk 3. Met dank aan oppositiefracties SP, CDA, Actiepartij en Fractie Reeskamp, want coalitiegenoten VVD en D66 weigerden GroenLinks en PvdA te steunen om Flinty’s zekerheid te geven over een nieuwe plek.

Toen wethouder Ewout Cassee eind november voorstelde om Prinsen Bolwerk te verkopen, hebben wij dat tegengehouden (zie een eerdere blog). Wij wilden namelijk dat er eerst nieuw onderdak zou worden geregeld voor het succesvolle jongerencentrum Flinty’s, dat er nu gevestigd is. Flinty’s heeft een belangrijke functie in onze stad. Bovendien is er al jaren geleden toegezegd dat er een vaste plek zou komen voor het jongerencentrum.

Gelukkig kwam het college deze week met een oplossing. De wethouder stelt voor Flinty’s eerst twee jaar te huisvesten aan de Gedempte Oude Gracht 120 en daarna definitief aan Gedempte Oude Gracht 138. Daarmee is er eindelijk zekerheid dat Flinty’s niet dakloos raakt bij verkoop. Tot mijn verbazing trokken D66 en VVD echter tijdens de vergadering hun steun voor dit voorstel in, zij willen alleen instemmen als Flinty’s in één keer naar nummer 138 verhuist. Op zich zou dat goed zijn, maar omdat onduidelijk is of dat wel kan geeft dat geen zekerheid dat Flinty’s niet in de tussentijd moet sluiten.

Voor PvdA en een meerderheid van de raad zou (tijdelijke) dakloosheid voor Flinty’s onacceptabel zijn, waardoor onze steun voor verkoop van Prinsen Bolwerk 3 zou vervallen. Dat zou de gemeente 3 miljoen euro kosten. Gelukkig steunden GroenLinks, SP, CDA, Actiepartij en Fractie Reeskamp mijn voorstel om weliswaar komende maand te onderzoeken of Flinty’s in één keer naar een definitieve plek kan, maar als dat niet lukt het collegevoorstel te volgen en Flinty’s eerst tijdelijk op Gedempte Oude Gracht 120 te huisvesten en daarna definitief op 138.

De wethouder mag deze oppositiefracties wel dankbaar zijn. Waar zijn eigen fractie geen steun gaf aan zijn voorstel, hielpen zij om een impasse te voorkomen, waarbij er geen meerderheid zou zijn voor verkoop en de gemeente 3 miljoen euro had verloren.

4 reacties op Nieuwe plek voor Flinty’s

 1. Alwin 19 april 2013 at 19:27 #

  Ik snap niet dat jullie het nog steeds volhouden met die VVD en D66! Wat een schande weer. Dan heb je zo’n succesvol jongerencentrum, en dan draai je dat de nek om. En maar geld blijven uitgeven aan politieagenten, terwijl dit echt werkt.

 2. Anoniem 20 april 2013 at 16:36 #

  het is bemoedigend voor ons dat jij en een aantal andere raadsleden zien dat flintys een goede rol speelt in de stad. de uitkomst van deze spannende politieke clash is zeker gunstig voor ons, omdat we in ieder geval verder kunnen. in een ding had mevrouw van zetten wel gelijk, dat gog 138 niet echt deugt om er een succesvol jongerencentrum, zoals Flintys te kunnen maken. en daar doen we het voor: zoveel mogelijk jongeren die het centrum mee willen ontwikkelen voor zichzelf voor anderen, preventie pur sang. maar natuurlijk zullen we onze energie steken goed beste oplossing onder gegeven omstandigheden.

 3. Gerard van der Veeke 21 april 2013 at 06:40 #

  Beste Jeroen Fritz, ten eerste mijn complimenten met jou volharding in het vertegenwoordigen van belangen jongeren in Haarlem. De strekking van het verhaal van de Anonieme schrijver onderschrijf ik. Maar hij praat vanuit een luxe situatie die het Bolwerk had. Een buiten. Ik zou zeggen ga de uitdaging aan en maak er een mooi ontmoetingsruimte van. Wees creatief en ben blij dat er structureel een Ruimte is op een redelijke plek in het Centrum voor jongeren tussen 12 en 20 jaar. Gerard

 4. Jeroen Fritz 21 april 2013 at 09:45 #

  Beste Anoniem en Gerard,

  Het is zeker niet zo dat D66 pleitte om af te zien van GOG 138, zij willen juist dat Flinty’s nu meteen naar dat pand verhuist, zonder eerst een tussenstop op 120. Ik ben het met jullie eens dat 138 niet dezelfde mogelijkheden biedt als het huidige pand en als er een beter pand wordt gevonden sta ik daar zeker voor open. Maar het is denk ik veel beter dan een dakloos of (tijdelijk) gesloten Flinty’s, een scenario dat serieus dreigde en dat we op deze manier hebben kunnen voorkomen.

  Groet,
  Jeroen Fritz

Geef een reactie