Meer

Leeuwarden: bezoek Ferd Crone en congres

Zaterdag 27 april vond het PvdA Congres plaats in Leeuwarden. Samen met een paar andere Haarlemse PvdA-ers reisde ik al een dag eerder af naar het Hoge Noorden om een oude afspraak na te komen: een bezoek aan burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden. Ferd woonde als Tweede Kamerlid jarenlang in Heemstede en was de contactpersoon voor Haarlem in de Tweede Kamerfractie. In de vorige raadsperiode heb ik dus veel met hem te maken gehad.

Congres

Vrijdagmiddag leidde Ferd ons rond door het prachtige stadhuis van Leeuwarden. Ook kregen we een presentatie over hoe Leeuwarden omgaat met de decentralisaties in het sociaal domein. Komende jaren krijgen gemeenten er veel taken bij op het gebied van werk, zorg en jeugd. In Leeuwarden lopen ze voorop met de inzet van sociale wijkteams om mensen die minder goed of niet zelfredzaam zijn te ondersteunen. Gezinnen krijgen daarbij niet langer te maken met tal van hulpverleners, maar krijgen één aanspreekpunt. Een inspirerend voorbeeld, dat goed aansluit bij wat wij ook in Haarlem willen.

Zaterdag was het tijd voor het PvdA Congres. Er was een mooi programma, waarbij wij onder meer spraken over Van Waarde en de interne partijdemocratie. Maar het meeste aandacht in de media kreeg de discussie over de strafbaarstelling van illegaal verblijf. Het Congres stemde in overweldigende meerderheid voor een motie die deze wet afwijst. Helaas gaf Diederik Samsom aan deze wens van het Congres naast zich neer te moeten leggen, omdat het is afgesproken in het regeerakkoord. Dit zal ongetwijfeld de komende tijd nog wel wat stof doen opwaaien, want de uitspraak van de leden is glashelder: wij willen geen verbod op illegaal verblijf.

Bekijk hieronder de speech van onze vice-premier Lodewijk Asscher tijdens het Congres. Een prachtige speech over optimisme, die ten onrechte wat ondersneeuwde in alle tumult:

Eén reactie op Leeuwarden: bezoek Ferd Crone en congres

  1. Ruud Antonisse 29 april 2013 at 14:49 #

    Een motiverend leider. Duidelijk verhaal, al heeft hij niet de oplossing voor de betreffende vrachtwagen chauffeurs. Ook hebben wij kennelijk niet de oplossing voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Hoop dan inderdaad dat het sociaal akkoord dermate veel waarde oplevert dat het de prijs die deze voornoemde mensen betalen, ruimschoots wordt gecompenseerd.

Geef een reactie