Meer

Werkbezoek Sportliedenbuurt en Droste

Maandag 29 september bracht de Haarlemse PvdA-fractie een werkbezoek aan de Sportliedenbuurt. In plaats van onze wekelijkse fractievergadering in het stadhuis maakten we een wandeling door de buurt en over het Droste-terrein. Ook hadden we een gesprek met de wijkraad in oprichting in het nieuwe wijkgebouw.

De Sportliedenbuurt is het voormalige Thorbeckekwartier langs de Oudeweg aan de rand van de Waarderpolder. Het is een echte volksbuurt. Enkele jaren geleden is deze buurt helemaal vernieuwd. Kleine verouderde huisjes werden gesloopt en vervangen door nieuwe woningen. Tegelijkertijd werden sociale problemen in de buurt aangepakt en werd de openbare ruimte verbeterd. Dit tot grote tevredenheid van de bewoners die inmiddels zijn teruggekeerd in de nieuwe woningen. Het is een voorbeeld dat leuzen als “slopen = bezopen” vaak echt onzin zijn. Wanneer huizen echt zeer verouderd zijn en de sociale samenhang in de buurt mede hierdoor zwaar onder druk staat is sloop-nieuwbouw soms zeer noodzakelijk. De bewoners zijn erg blij met het resultaat.

Nieuwbouw Droste

 

De afgelopen maanden waren er problemen met het beloofde wijkgebouwtje voor buurtactiviteiten en bijeenkomsten van de wijkraad. Dit is wel gebouwd, maar de wijkraad kreeg door bureaucratische problemen tussen gemeente en welzijnsorganisatie Dock de sleutel niet. Mijn fractiegenoten Arjen, Helga en Stan hebben zich hiervoor ingezet, en nu heeft de wijkraad tenminste voor de komende drie maanden toegang tot de ruimte, in afwachting van een definitieve oplossing. Hierdoor kunnen hier verschillende activiteiten voor kinderen en oude buurtbewoners plaatsvinden, die door de buurt zelf worden georganiseerd.

Behalve door de Sportliedenbuurt ging de wandeling ook over het aangrenzende Droste-terrein. Waar vroeger de bekende Haarlemse chocoladefabriek stond wordt op dit moment een nieuw woonwijkje gebouwd. Het is een mooi project op een mooie plek aan het Spaarne aan de rand van de binnenstad. De eerste blokken met woningen zijn kort geleden opgeleverd aan de nieuwe bewoners. Ook krijgt het verbouwde Droste-gebouw langzaam vorm.

Eén reactie op Werkbezoek Sportliedenbuurt en Droste

  1. beunhaas haarlem 15 maart 2010 at 10:13 #

    kanker lelijke buurt in 2011 gaat der een bom op!!!!!!!!!!

    aaaaaaa

Geef een reactie