Meer

Haarlems Dagblad: ‘Glasvezel komt vanzelf in stad’

Donderdag 16 mei debatteerde de gemeenteraad over glasvezel. Hierbij lieten VVD en D66 het burgerinitiatief dat vroeg om glasvezel te stimuleren, dat zij eerder nog steunden, opeens vallen, dit tot teleurstelling van o.a. de PvdA (zie een eerdere blog). Maandag 21 mei schrijft het Haarlems Dagblad hierover. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 21 mei 2013:

Haarlem steekt geen euro in supersnel internet en laat het over aan de markt
‘Glasvezel komt vanzelf in stad’

Door Annalaura Molducci

HAARLEM – De gemeente steekt geen cent in een onderzoek naar het aanleggen van een glasvezelnetwerk voor supersnel internet. Een meerderheid in de gemeenteraad vindt dat niet nodig omdat de markt dat zelf wel regelt. Wethouder Jan Nieuwenburg (PvdA, economie) is het daar niet mee eens. Volgens hem moet de stad juist wel het initiatief nemen. Dat leidt er namelijk toe dat er een goed glasvezelnetwerk overal komt en niet alleen daar waar bedrijven zitten of rijke burgers.

Twee jaar geleden kwam er een burgerinitiatief waarin werd gevraagd om een goede digitale infrastructuur voor de hele stad. Bij een glasvezelnetwerk heb je thuis via de computer een veel snellere verbinding. De gemeenteraad diende een motie in om met een snel voorstel te komen. Pas recent kwam het college met een nota die niet klopt en is achterhaald, vinden VVD, D66, Sociaal Lokaal, CDA, Haarlem Plus en de Actiepartij.

Wybren van Haga (VVD): “De verglazing in Haarlem wordt door allerlei partijen zoals KPN, UPC en Versatel opgepakt. Daar hoeft de gemeente geen actieve rol in te spelen. Bovendien weten de ambtenaren het niet goed. Het is zonde van het geld en 40.000 euro voor een verkennend marktonderzoek is veel geld.”

Nieuwenburg begrijpt de houding van de raadsleden niet: “De gemeenteraad heeft er zelf om gevraagd. Het is zonde dat de gemeenteraad dit doet. Ik voel me ernstig op het verkeerde been gezet. Het gaat er juist om dat we een stevig dekkend glazen netwerk in de stad hebben. Het is een gemiste kans als u hiermee instemt.”

Jeroen Fritz (PvdA) vindt dat de VVD en D66 die voor de motie hebben gestemd de burgers ‘een loer hebben gedraaid’. “De burgers waren blij dat de politiek het destijds oppikte. D66 en VVD kwamen met een persbericht over bestuurlijke innovatie en de burgers waren blij. Nu ligt er eindelijk een voorstel en trekken de partijen hun steun in.” De raadsverkiezingen lijken daarmee al te zijn begonnen.

GroenLinks denkt dat de gemeente wel een rol kan spelen bij het regelen van een goed netwerk. Dat daarvoor een marktverkennend onderzoek moet worden gedaan vindt die partij ook logisch. D66 vindt het niet meer verantwoord om 40 mille uit te geven. “Die glasvezel komt vanzelf wel”, vindt de Actiepartij.

2 reacties op Haarlems Dagblad: ‘Glasvezel komt vanzelf in stad’

  1. Harm de Vries 21 mei 2013 at 18:25 #

    Even los van of het wel of niet nodig is, waarom hebben VVD en D’66 dan 2 jaar geleden die motie ingediend? Sindsdien is er toch niets veranderd?

    Hoe zei Balkenende dat ook alweer? U draait en u bent niet eerlijk, meneer Haga.

  2. Melle 21 mei 2013 at 20:05 #

    Er is voor gemeenten natuurlijk veel veranderd in de twee jaar van het nieuwe kabinet. Veel taken erbij van het rijk dus moet er plots zeer kritisch gekeken worden naar de uitgaven.

Geef een reactie