Meer

Haarlems Dagblad: Huurprijs naar draagkracht

Het Haarlems Dagblad besteedde dinsdag 4 november 2008 uitgebreid aandacht aan ons voorstel om te experimenteren met huur naar draagkracht (zie een andere log). Dit voorstel hebben wij gedaan bij de behandeling van de begroting in de Haarlemse gemeenteraad. Lees hier het gehele artikel.

Dinsdag 4 november 2008:

PvdA-voorstel ter bevordering doorstroming:
Huurprijs naar draagkracht

Door Richard Stekelenburg

HAARLEM – Haarlemmers die gezien hun inkomen nu in een relatief goedkope huurwoning wonen, zouden meer huur moeten gaan betalen. Met dat voorstel hoopt de PvdA ernst te maken met de gewenste doorstroming op de woningmarkt.

Volgens fractievoorzitter Stan Kaatee van de PvdA zijn de huidige maatregelen om het zogenoemde ‘scheef wonen’ aan te pakken, ontoereikend. De extra huurgelden die zijn voorstel oplevert, zouden de woningcorporaties moeten gebruiken om nieuwe middeldure woningen te bouwen. Op die manier komen er volgens hem ook daadwerkelijk passende woningen beschikbaar voor de groep die nu te goedkoop woont.

Kaatee deed zijn voorstel gisteravond op de eerste dag van de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad. De PvdA-voorman wees daarbij op proeven die op dit gebied al in Amersfoort worden gehouden.

Woningcorporaties in Haarlem zien zich geconfronteerd met huurders die ondanks hun gestegen inkomen blijven wonen in relatief goedkope woningen. Gevolg daarvan is dat er te weinig goedkope huurwoningen zijn voor jonge starters.

De gemeente probeert deze groep nu te bewegen om te verhuizen door extra middeldure woningen te bouwen en verhuispremies te geven. “We zien echter dat deze maatregelen nog onvoldoende effect hebben”, zegt Kaatee.

Alleen de huren verhogen voor deze groep is niet voldoende, meent hij. Er moet wel alternatieve woonruimte zijn. Kaatee ziet die woningen liefst nieuw gebouwd in wijken waar nu de goedkope woningen de overhand hebben. “Het aardige aspect van scheef wonen is wél dat het gemêleerde wijken oplevert. En dat aspect zouden wij graag behouden.”

Volgens Kaatee moet de gemeente dan ook niet schromen om ruimte voor middeldure woningen te creëren door goedkope woningen te slopen. Dat laatste is tegen het zere been van coalitiegenoot SP. “U wilt dus een woningbelasting invoeren voor middeninkomens en de betaalbere woningen voor mensen met een klein inkomen slopen”, sneerde SP’er Pieter Elbers.

Nog geen reacties.

Geef een reactie