Meer

Religieus parkeren?

Af en toe is er in de gemeenteraad wel eens een onderwerp waar we als PvdA-raadsleden zo principieel verschillend over denken, dat we verdeeld stemmen. Zo’n onderwerp was donderdag 6 juni een motie van het CDA over aanpassing van de tijden voor betaald parkeren op zondag op verzoek van een aantal kerken.

Church-Parking-OnlyNu elke zondag koopzondag is, moet er ook op elke zondag vanaf 12.00 uur betaald worden geparkeerd in de binnenstad. Een aantal kerken heeft hier bezwaar tegen gemaakt en verzocht of het betaald parkeren vanaf 13.00 uur kan ingaan, zodat kerkbezoekers er geen last van hebben. Veel kerkbezoekers zijn immers ouder en daarom afhankelijk van een auto. Het CDA stelde bij de parkeervisie voor te onderzoeken of dit mogelijk is.

De principiële discussie die hieraan ten grondslag ligt is de vraag of je religieuze instellingen als overheid anders mag behandelen dan seculiere instellingen. Immers, we passen de parkeertijden ook niet aan op verzoek van een voetbalvereniging, een klaverjasclub of een concertzaal. Ik vind het heel belangrijk dat in een seculiere maatschappij de overheid geen onderscheid maakt tussen gelovigen en niet-gelovigen. Deze mogelijke aanpassing van de parkeertarieven in verband met kerkdiensten is mij dan ook een brug te ver.

Hoewel een meerderheid van de fractie de motie van het CDA steunde, stemde ik samen met twee andere fractieleden (Joyce Langenacker en Helga Koper) tegen de motie. Wat mij betreft laat dat een kracht van onze partij zien: van oudsher herbergt de sociaal-democratische beweging zowel overtuigd seculieren als overtuigd religieuze mensen, en alles daar tussenin. We strijden allemaal voor meer gelijkheid en eerlijke kansen, maar over dit soort onderwerpen verschillen we wel eens van mening. Dat is alleen maar mooi.

De motie behaalde overigens geen meerderheid in de gemeenteraad.

3 reacties op Religieus parkeren?

  1. Frans Nederstigt 7 juni 2013 at 18:06 #

    Volgens mij gaat het om het respecteren van belangen die er al een tijdje lagen. Nu mag je dat van mij best ook in overweging nemen, maar het gaat hier wel om een groep mensen die juist op dát moment op díe plek zijn, en die dat doen uit een overtuiging die veel verder gaat dan dat ze ‘even naar de stad’ wilden. Verkeerde keuze dus, wat mij betreft.

  2. Merijn Snoek 7 juni 2013 at 18:48 #

    Inhoudelijk ben ik het natuurlijk eens met Frans Nederstigt. Maar Jeroen, wat me wel aanspreekt in je blog is het respect dat er uit spreekt voor de verschillende overtuigingen. Dat siert je!

  3. Ruud Jansz 7 juni 2013 at 22:52 #

    Gratis parkeren voor kerkgangers, maar niet voor bezoekers van andere bijeenkomsten, dat heet toch gewoon discriminatie?

Geef een reactie