Meer

VVD en financiën, geen gelukkige combinatie

Deze week behandelt de Haarlemse gemeenteraad de Kadernota. VVD-fractievoorzitter Rob de Jong nam maandag 24 juni in felle bewoordingen afstand van het financiële beleid van het college van B&W. Hij legde daarbij de schuld vooral bij anderen. Wat hij echter even leek te vergeten, is dat de VVD de laatste drie wethouders financiën heeft geleverd. Het financiële beleid van de gemeente Haarlem is al acht jaar VVD-beleid. De inbreng van Rob de Jong leek dan ook in de eerste plaats bijna een motie van wantrouwen tegen de eigen wethouder Cornelis Mooij, constateerde PvdA-fractievoorzitter Joyce Langenacker terecht.

Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten. Dus laten we eens kijken wat acht jaar VVD-beleid op financiën heeft opgeleverd. De VVD beweert immers altijd dat zij goed op de centen letten, terwijl zij de PvdA verwijten potverteerders te zijn. En wat blijkt: niets is minder waar. Waar de gemeenteschuld daalde onder PvdA-wethouders van financiën, steeg die fors onder de VVD-wethouders. Hetzelfde geldt voor de algemene reserve: die steeg onder de PvdA, maar daalde onder de VVD. Onderstaande grafiekjes laten de ontwikkeling van de financiën per collegeperiode zien. Bij een rode lijn leverde de PvdA de wethouder financiën, een blauwe lijn betekent dat de VVD verantwoordelijk was voor die portefeuille. De getallen zijn in miljoenen euro’s (bron: jaarrekening 2001, jaarrekening 2005, jaarrekening 2009, kadernota 2013).

schuld

reserve

Natuurlijk trek ik me ook als PvdA’er deze niet rooskleurige cijfers aan, ook wij maakten deel uit van het college. Maar de eerst verantwoordelijke is al acht jaar een VVD’er. Misschien wordt het na de verkiezingen dus tijd dat een andere partij eens de wethouder financiën levert. Want de VVD en financiën blijkt in Haarlem toch niet zo’n gelukkige combinatie.

8 reacties op VVD en financiën, geen gelukkige combinatie

 1. Alwin 26 juni 2013 at 16:43 #

  Dat wisten we toch al lang? De enige echte Sinterklazen zitten bij de VVD.

 2. Fedde 26 juni 2013 at 16:50 #

  Ha Jeroen,

  leuk stukje en in ieder geval geldt dat wat je in het stukje beweert in ieder geval meer op feiten is gebaseerd dan wat we uit de mond van de fractievoorzitter van de VVD horen ;-).

  Niet heel lang geleden stond er naar ik me herinner een stuk in NRC, waarin een universitair onderzoek met een financiële doorlichting kwam van Rijksbeleid, onder de achtereenvolgende kabinetten sinds ik meen de jaren vijftig.

  Eindconclusie (uit mn hoofd): er valt weinig van te zeggen. Tekorten ontstaan meestal in de periode ná een periode waarin kostbare besluiten worden genomen, en die kostbare besluiten worden meestal genomen ná een periode waarin men vanwege overschrijdingen juist tot noodzakelijke bezuinigingen besloot.

  Voor Haarlem ligt dat denk ik niet heel veel anders.
  Deze periode 2010-2014 wordt gekenmerkt door forse groei vaste schuld vanwege investeringsbeslissingen in de periode 2006-2010, voornamelijk het Stadskantoor.
  Die voorgaande periode 2006-2010 werd gekenmerkt door forse groei vaste schuld vanwege investeringsbeslissingen in de periode 2002-2006, voornamelijk de bouw van vier gloednieuwe cultuurpodia.

  Beide projecten werden by the way poltiek het meest gedragen door de PvdA, maar eerlijk is eerlijk, VVD, CDA, GL, D66 hebben dat ook nooit tegen willen/kunnen houden.

  Moraal van t verhaal:

  Om te stellen dat er een directe relatie ligt tussen VVD wethouders financiën en de “positie vaste schuld Haarlem” lijkt mij net iets te kort door de bocht.

  Opbouwender en voor de Haarlemmers relevant lijkt mij: wat doen we de komende vijftig jaar eraan om Haarlem financieel weer gezond te maken. Want die vijftig jaar, zo lang gaat dat wel duren, vrees ik.

  Groet,

  Fedde

 3. Joost Dautzenberg 26 juni 2013 at 16:54 #

  Eerst acht jaar lang de boel verkloten, en dan in een groots gebaar de handen ervan aftrekken. Zo rolt de VVD Haarlem.

 4. Patrick Hermans 26 juni 2013 at 17:05 #

  Sterke blog, Jeroen! Ga zo door!

 5. Edwin 26 juni 2013 at 17:12 #

  Hoe zit dat met de controle op wethoudertjes ;-(

 6. Emma 26 juni 2013 at 17:25 #

  Ook lullig voor de VVD. Dan heb je één speerpunt, de financieen op orde, en dan verpruts je zelfs dat!

 7. Najim zohri 26 juni 2013 at 18:41 #

  Het is makkelijk om een pijn punt te noemen die niet richting de PvdA wijst.

  8 jaar lang heeft de VVD de financiëen,maar 8 jaar lang heeft PvdA erbij gezeten en keek ernaar.
  “Pot verwijt de ketel”

  Maar Jeroen wat hebben die raadsleden dan de afgelopen 8 jaar gedaan?

  Wil je zeggen dat de raadsleden hebben zitten slapen of alles hebben mogen gedogen.

  Fijne kader nota, maar denk wel aan wat je de afgelopen 8 jaar hebt gedaan om de burger een goed verhaal te vertellen en zeker niet met zand in de ogen van de mensen strooien.

  Succes,

 8. Merijn Snoek 26 juni 2013 at 21:12 #

  Goed verhaal. Conclusie: sinds het CDA niet meer in het college zit gaat het financieel slecht met Haarlem ;-)

Geef een reactie