Meer

Delhi: wat nou cultuurshock?

India Flag

Ik ben veel gewaarschuwd voor de enorme cultuurshock, die me de eerste dagen in Delhi te wachten zou staan. Maar eerlijk gezegd valt het tot nu toe erg mee. Natuurlijk, Delhi is lawaaiig, druk, heet, chaotisch en vies, maar voorlopig vind ik het vooral heel gaaf om rond te lopen tussen al die plaatjes die je van films en tv kent: de riksja’s, de koeien en de drukte. Natuurlijk is er ook veel armoede, viezigheid en ellende, maar het is een kleurrijke wereld die geen moment verveelt. Misschien heb ik me mentaal voorbereid op erger, of misschien ben ik inmiddels wel afgestompt door veel reiservaring, maar de cultuurshock blijft voorlopig uit.

imageimage

De middag na aankomst heb ik vooral een beetje rondgelopen door de buurt rond mijn hotel. Ik verblijf in de buurt van New Delhi Station, op loopafstand van Pahar Ganj. Wat Khao San Road is voor Bangkok en Jalan Jaksa voor Jakarta, dat is Pahar Ganj voor Delhi: het backpackerscentrum van de stad. Het zit vol met hostels, winkeltjes, reisbureaus en restaurants waar ze bananapancakes verkopen. En zoals wel vaker op dit soort plekken trekt het ook een groot aantal charlatans en oplichters aan. Niet echt gemiddeld India, maar wel leuk om een hapje te eten op één van de vele dakterrassen. Ook ben ik langs een aantal plekken in New Delhi gewandeld, zoals Connaught Place, Delhi Gate en de grootste Sikhtempel van de stad.

image

De tweede dag heb ik twee belangrijke monumenten in Zuid Delhi bezocht. De Qutb Minar is een hoge minaret uit 1202, gebouwd op de plek waar twee eeuwen eerder de eerste moskee van India werd gebouwd. Eeuwenlang was het de hoogste minaret ter wereld. Zo mogelijk nog bijzonderder is de ijzeren pilaar uit de 4de eeuw die hier staat. Het is een raadsel hoe ze in die tijd deze roestvrije pilaar hebben gemaakt. Elders in Zuid Delhi, in een mooi park, staat de prachtige tombe van Humayun. Dit mausoleum geldt als een van de voorlopers van de beroemde Taj Mahal.

imageimage

Vandaag ben ik Oud Delhi ingedoken, het meest chaotische deel van de stad. Rond de hoofdstraat Chandni Chowk liggen drukke bazaars en twee belangrijke 17de eeuwse islamitische monumenten: het Rode Fort en de Jama Madjid, de enorme Vrijdagmoskee van Delhi. Beide zijn gebouwd door Shah Jahan, die ook de Taj Mahal in Agra liet bouwen. Dat is mijn volgende bestemming, donderdag zal ik de Taj Mahal bezoeken.

Kijk voor meer foto’s op Twitter of Facebook.

2 reacties op Delhi: wat nou cultuurshock?

  1. Mida Koelma 23 juli 2013 at 13:28 #

    Jeroen wat een leuk verslag. Blijf genieten daar in het verre India. Wij houden het hoofd koel in warm Haarlem (31C). Groet, Mida Wijkraad PW-ZP

  2. Alwin 23 juli 2013 at 16:45 #

    Prachtige foto’s alweer, en dan moet je reis eigenlijk nog beginnen. Enjoy

Geef een reactie