Meer

Kochi: koloniale geschiedenis en de backwaters

India FlagNa drie weken reizen door hectisch Noord-India, breng ik de laatste week van mijn vakantie door in de deelstaat Kerala, in de zuidwestpunt van India. Het lijkt een totaal andere wereld: de mensen zijn wat welvarender, het is er minder vies en chaotisch en het is hier zeker tien graden koeler dan in het benauwde noorden. Ook het eten is anders: rijst in plaats van brood, scherper gekruid en veel gebruik van kokos, vis en vers fruit. Kerala lijkt bijna een beetje op het relaxte Zuidoost-Aziƫ. Een mooie plek om bij te komen van de reis door India.

imageimage

Kochi (vroeger bekend als Cochin) trekt al sinds de tijd van de oude Grieken mensen van over de hele wereld aan. Cochin ligt aan de Malabarkust, ook wel de Peperkust genoemd. Griekse handelaren kwamen hier al voor de kruiden, later gevolgd door Romeinen, Chinezen, Arabieren, Portugezen, Nederlanders en Engelsen. Chinese handelaren van het hof van Kublai Khan lieten hier in de 13de eeuw de kenmerkende Chinese visnetten achter, die nog altijd worden gebruikt. Tussen 1503 en 1663 was de stad Portugees. De ontdekkingsreiziger Vasco da Gama lag hier 14 jaar begraven in een kerkje dat er nog altijd staat, de oudste Europese kerk in India. Vervolgens was Kochi tot 1814 in Nederlandse handen. Je vind er onder meer nog een Nederlandse begraafplaats, oude VOC-kantoren en pakhuizen en een synagoge.

image

Vanuit Kochi heb ik een bezoek gebracht aan de backwaters. Dit is een keten van brakwaterlagunes langs de kust. Op traditionele rijstschepen en in kano’s kun je hier doorheen varen, langs palmbossen, visnetten en kleine dorpjes. Een bijzondere ervaring in een land waar zoveel natuur heeft plaatsgemaakt voor verstedelijking.

imageimage

Inmiddels ben ik aangekomen in Varkala, een klein badplaatsje in het zuiden van Kerala gelegen op hoge kliffen boven de Arabische Zee. Hier heb ik nog een paar dagen ‘echt vakantie’, voor ik via Mumbai terug naar huis reis. Kijk voor meer foto’s op Twitter of Facebook.

Nog geen reacties.

Geef een reactie