Meer

Hoog water in Varanasi

India Flag‘Ouder dan de geschiedenis, ouder dan de traditie, ouder zelfs dan de legende, het lijkt tweemaal zo oud als die allemaal samen.’ Zo omschreef schrijver Mark Twain Varanasi, één van de oudste levende steden ter wereld. De aan de heilige Ganges gelegen stad, gewijd aan de god Shiva, is voor hindoes de heiligste plek op aarde. Als je hier sterft zou je onmiddellijk mosksha bereiken, verlichting van de cyclus van sterven en wedergeboorte. Tal van ouderen komen dan ook hierheen om te sterven en gecremeerd te worden op één van de crematieghats.

imageimage

Normaal gesproken zijn er tientallen ghats (trapkades) langs de Ganges, waar het zoemt van de activiteiten: pelgrims die een bad nemen in de rivier, crematies, priesters en sadhoes die rituelen uitvoeren en reizigers die langs de kades lopen. Helaas is het op dit moment extreem hoog water in Varanasi. De ghats zijn helemaal onder water verdwenen en ook de traditionele boottochtjes over de Ganges zijn niet mogelijk door het snel stromende water. Veel van de typische taferelen zijn dus afwezig, maar Varanasi blijft een indrukwekkende en intrigerende stad, waar op elke straathoek wel iets te beleven valt.

image

Bovendien ligt mijn guesthouse aan de Ganges. Vanaf het dakterras, waar altijd een koel windje staat, heb je een mooi uitzicht over de enorm brede rivier. Met enige regelmaat komt er een dode koe langs drijven, en af en toe drijft er ook een in doeken gewikkeld lichaam van een mens langs. Het kan zijn dat de nabestaanden niet genoeg geld hadden voor voldoende hout om het lichaam helemaal te cremeren, maar in sommige gevallen wordt een lichaam ook zo in de Ganges gegooid, bijvoorbeeld bij sadhoes of als je bent gestorven aan de beet van een cobra. De dood is in Varanasi altijd heel zichtbaar aanwezig.

imageimage

Vandaag heb ik vanuit Varanasi een bezoek gebracht aan Sarnath, net zo heilig als Varanasi, maar dan voor een andere religie. Sarnath is één van de vier heiligste plaatsen voor boeddhisten, allen verbonden met gebeurtenissen uit het leven van Boeddha. Nadat Boeddha in Bodhgaya verlichting had bereikt, gaf hij hier in 530 voor Christus zijn eerste preek en zette daarmee volgens de gelovigen het Wiel der Wet in werking. Naast stoepa’s uit de derde eeuw voor Christus, waarin relieken van Boeddha zouden worden bewaard, hebben ook tal van boeddhistische gemeenschappen uit andere landen hier recentere tempels en kloosters gebouwd. Je vind in Sarnath onder meer Japanse, Chinese, Thaise, Tibetaanse en Birmese tempels, die druk worden bezocht door pelgrims en toeristen uit deze landen.

Kijk voor meer foto’s op Twitter of Facebook.

Nog geen reacties.

Geef een reactie