Meer

Pushkar: heilig voor pelgrims, hippies en backpackers

India FlagNa grote Indiase steden als Delhi, Jaipur en Jodhpur, was ik wel toe aan de rust van een dorpje. De afgelopen dagen heb ik daarom doorgebracht in Pushkar, een relaxed dorpje in Rajasthan gelegen rond een heilig meer. Het is al millennia lang een belangrijk bedevaartsoord voor hindoes. Ook trekt het al sinds de tijd van de hippie trail westerse reizigers aan, niet alleen vanwege de gemoedelijkheid en het historische en religieuze belang, maar ongetwijfeld ook vanwege de bhang (marihuana) die hier gemakkelijk te krijgen is.

image

Pushkar is één van de weinige plekken in de wereld waar een tempel staat voor Brahma, naast Vishnoe en Shiva het derde deel van de goddelijke drieëenheid van de hindoes. Hij zou hier een demoon hebben verslagen, een offerceremonie hebben uitgevoerd en de vergadering van alle goddelijke wezens bij elkaar hebben geroepen. Genoeg aanleiding voor honderdduizenden pelgrims om hier ieder jaar een bad te nemen in het heilige meer. Ook Mahatma Gandhi heeft een deel van zijn as in het meer laten uitstrooien.

imageimage

De bhang heb ik maar gelaten voor wat het is, maar het is fijn om even een paar dagen door te brengen in een dorpje met weinig auto’s en veel leuke reizigersrestaurantjes, waar je ook iets anders kunt krijgen dan Indiase thali’s. Ook is Pushkar een mooi voorproefje van de voor hindoes allerheiligste stad Varanasi, dat ik later deze reis nog zal bezoeken. Maar eerst reis ik morgen uitgerust verder naar mijn laatste bestemming in de deelstaat Rajasthan: Udaipur.

Kijk voor meer foto’s op Twitter of Facebook.

Nog geen reacties.

Geef een reactie