Meer

Jaipur en Jodhpur: roze en blauw

India FlagVeel steden in de Indiase deelstaat Rajasthan hebben hun eigen kleur. Zo staat de hoofdstad Jaipur bekend als roze stad en is Jodhpur onmiskenbaar blauw. Beide koningssteden zijn gebouwd rond prachtige paleizen en forten van maharadja’s. De afgelopen dagen heb ik deze twee kleurige steden bezocht, de eerste twee van vier stops in Rajasthan. Morgen reis ik verder naar Pushkar en eind deze week naar Udaipur.

imageimage

De roze stad Jaipur is eigenlijk meer oranje. Hoogtepunten van deze stad zijn het paleis van de maharadja, het observatorium Jantar Mantar met haar enorme astronomische meetinstrumenten en de Hawa Mahal (Paleis der Winden), van waaruit de vrouwen van de harem onbespied het leven buiten het paleis konden bekijken en ondertussen konden genieten van de natuurlijke airco. Net buiten de stad ligt het Amber Fort, het verstevigde paleis van de maharadja’s van Jaipur.

image

Boven de blauwe stad Jodhpur torent een van de meest indrukwekkende forten van India uit. Het Mehrangarh Fort ligt prachtig op een soort tafelberg boven de stad. Het valt nauwelijks te zien waar de berg ophoudt en de muren van het fort beginnen, zo mooi gaat het fort op in de omgeving. Ook het interieur van het fort is prachtig, maar het leukste is eigenlijk de wandeling over de muren, met uitzicht op de blauwe huizen van Jodhpur onder je. In de verte hoor je nog vaag de altijd aanwezige geluiden van Indiase steden: getoeter van riksja’s, het geroep van verkopers en af en toe de bel van een tempel of de oproep tot gebed van een moskee.

image

Mijn guesthouses in Jaipur en Jodhpur waren overigens ook een kennismaking met twee van de vele minderheidsreligies van India. Het guesthouse in Jaipur was eigendom van sikhs, een monothe├»stische godsdienst waarvan de mannelijke aanhangers een tulband en een dolk dragen. Mijn guesthouse in Jodhpur werd beheerd door een Jainfamilie, aanhangers van de godsdienst die letterlijk geen vlieg kwaad doet. Alle Jain zijn strikt vegetari├źr en dragen geen leer, maar de meest fanatieke gelovigen vegen zelfs de weg waarop ze lopen eerst schoon met een bezem, zodat ze geen mieren vertrappen. Daar kan de Partij voor de Dieren nog een voorbeeld aan nemen…

image

Kijk voor meer foto’s op Twitter of Facebook.

2 reacties op Jaipur en Jodhpur: roze en blauw

  1. Elise 30 juli 2013 at 13:01 #

    Leuk om je reis zo te kunnen volgen, Jeroen. En erg mooie foto’s!

  2. Sophie Hermsen 31 juli 2013 at 10:09 #

    Pushkar is een van de meest relaxte stadjes waar ik ooit geweest ben. Veel plezier daar!

Geef een reactie