Meer

Haarlems Dagblad: verkiezing beste raadslid 2008

Tenda Hoffmans (GroenLinks) won dit jaar voor de tweede keer op rij de verkiezing voor beste raadslid van 2007, zelf eindigde ik (net als vorig jaar) op de tweede plaats. Jan Nieuwenburg werd beste wethouder. Lees hier het artikel uit het Haarlems Dagblad van 31 december 2008 hierover.

Haarlems Dagblad, woensdag 31 december 2008:

Hoffmans (GL) opnieuw beste raadslid

Door Richard Stekelenburg

HAARLEM – Tenda Hoffmans van GroenLinks is voor de tweede achtereenvolgende keer het ‘Beste Haarlemse raadslid van het jaar’. Dat is de uitkomst van de jaarlijkse verkiezing die deze krant uitschrijft onder Haarlemse politici. Zij kozen Jan Nieuwenburg (PvdA) als beste wethouder. Nieuwenburg liet oud-winnaar Chris van Velzen (VVD) nipt achter zich.

Hoffmans (36) wordt ‘een scherp debater’ en ‘vasthoudend’ genoemd. Daarbij is ze ‘duidelijk’ en ‘consequent’. Iemand schrijft: ‘Ze zit er niet voor het spelletje, maar wil wat bereiken. In het debat is ze hardnekkig en niet snel uit het veld geslagen’. Hoffmans haalde negen van de 41 stemmen, één minder dan vorig jaar, toen ze de verkiezing ook won. Het is voor de vierde keer dat Haarlems Dagblad deze poll organiseert.

Hoffmans heeft als gemeenteraadslid zitting in de commissies Beheer en Ontwikkeling. Vooral in discussies over het terugdringen van het autoverkeer in de binnenstad en betere voorzieningen voor de fiets viel ze dit jaar op. Dat gebeurde ondermeer in discussies over de geplande aanleg van een parkeergarage onder de Nieuwe Gracht (tégen) en de bus- en autovrije fiets- en voetgangersstraat (‘Rode Loper’) van noord naar zuid door het centrum (vóór).

‘Ze werkt daarbij met goede argumenten, ook al ben ik het er niet altijd mee eens’, motiveert iemand van een duidelijke andere politieke kleur zijn stem voor de GroenLinkser. ‘Ze is daarbij bereid om tegenargumenten te wegen en een standpunt aan te passen.’

Jeroen Fritz van de PvdA werd – ook net als vorig jaar – tweede bij de verkiezing. Hij kreeg vijf stemmen. Derde werd de ervaren fractievoorzitter van de SP, Pieter Elbers.  Hij kreeg vier stemmen.

Elbers neemt naar verwachting dit jaar tussentijds afscheid van de Haarlemse politiek. Een stemmer op Elbers motiveert zijn keuze daarom als ‘een eerbetoon aan een man die een leven lang aan de politiek heeft gewijd. Die zich bij elk besluit laat leiden door zijn visie op de samenleving en dat ook duidelijk verkondigt. En die, geholpen door zijn gehoorapparaat, doof is voor vrijwel elke niet-socialistische nuancering.’

Van de 39 raadsleden brachten er 37 een stem uit op zowel een raadslid als een wethouder. De vier wethouders wezen hun beste raadslid aan.

Dit jaar was er voor het eerst ook een proteststem, en wel op raadslid Han Bawits van de Ouderenpartij. ‘Verkiezingen van beste raadslid zijn enigszins belachelijk en dat is ook dit raadslidmaatschap’, motiveert de stemmer. Bawits bezocht afgelopen jaar, ondermeer vanwege gezondheidsproblemen, geen enkele raads- of commissievergadering.

Jan Nieuwenburg neemt het stokje van ‘Beste Wethouder’ dit jaar over van Chris van Velzen, die de verkiezing twee maal achtereen won. Zestien stemmen haalde Nieuwenburg binnen, tegen vijftien voor Van Velzen. Hilde van der Molen (SP) kreeg er vier, Maarten Divendal (PvdA) kwam niet verder dan twee.

Jan is gegroeid, luidt het algemene oordeel over Nieuwenburg. ‘Hij is tegenwoordig meer zichzelf, gaat stug door, blijft zakelijk in zijn benadering, is benaderbaar én durft te luisteren naar mensen in de stad.’

Nog geen reacties.

Geef een reactie