Meer

Het stadhuis moet het stadhuis blijven

Het stadhuis moet het bestuurscentrum van onze stad blijven. De PvdA ziet niets in het voorstel van onder meer Haarlem Plus en het CDA om de wethouders te huisvesten in het nieuwe stadskantoor. Dat heb ik donderdag 22 augustus gezegd in de raadscommissie Bestuur.

Stadhuis

Al sinds de veertiende eeuw is Haarlem vanuit het stadhuis aan de Grote Markt bestuurd. Eerst door de graven van Holland, later door het stadsbestuur van Haarlem. Dat is een belangrijk historisch gegeven, dat identiteit geeft aan onze stad. Veel Haarlemmers voelen zich met dit gebouw verbonden. Ik vind dan ook dat het stadsbestuur gewoon in het stadhuis gevestigd moet zijn, zowel burgemeester en wethouders als de gemeenteraad.

Haarlem Plus en CDA stellen dat het voor de communicatie tussen ambtenaren en wethouders beter zou zijn als zij in één gebouw gevestigd zijn. Zij doen daarbij net alsof de afstand enorm groot is. In werkelijkheid liggen de nieuwe stadskantoren echter nog geen 300 meter van het stadhuis verwijderd. Ik maak mij er geen enkele zorgen over dat ambtenaren en wethouders in staat zijn die afstand te overbruggen.

3 reacties op Het stadhuis moet het stadhuis blijven

 1. Paul Marselje 24 augustus 2013 at 14:33 #

  CDA en Haarlem plus wilden van de Koningstraatvleugel uit de vroege veertiger-jaren af, niet van de historische delen van het stadhuis, al wordt die suggestie hier wel gewekt

  De verhuizing van wethouders stond daar in zekere zin los van, maar had betrekking op een herschikking van ruimtes en functies, na de door mhen voorgestelde afstoting van de Koningstraatvleugel. Ik vind als D66′er met Jeroen dat het bestuurscentrum aan de Grote Markt moet blijven.

 2. Merijn Snoek 24 augustus 2013 at 19:50 #

  Natuurlijk is het stadhuis een prachtige historische plek. Maar waarom daar perse ook de wethouders met een klein clubje ambtenaren gehuisvest moeten blijven, terwijl alle andere ambtenaren gezamenlijk 220 meter verderop zitten is me echt een raadsel. Ik zie liever een wethouder over de gangen wandelen, in gesprek met zijn ambtenaren, dan een statige wethouderskamer waar iedereen maar op audiëntie moet komen. Raadsvergaderingen blijven we in onze mooie raadszaal houden en misschien kunnen we daarnaast nog wel nieuwe publieke functies bedenken waardoor nog veel meer Haarlemmers van ons mooie stadhuis kunnen genieten. O ja, heb ik al gezegd dat we zo dan ook geld besparen dat we in deze zware tijden hard nodig hebben voor zorg, sport, onderwijs, handhaving etc…?

 3. Merijn Snoek 24 augustus 2013 at 19:52 #

  PS wel een hele mooie foto van het stadhuis Jeroen! ;-)

Geef een reactie