Meer

Bieb van de toekomst of bieb zonder toekomst?

“Wij willen graag een onderzoek naar de mogelijkheid om bibliotheken te sluiten in Haarlem”. Met dat verzoek kwam VVD-raadslid Mirjam Otten donderdag 29 augustus in de raadscommissie Ontwikkeling. Volgens Otten hebben bibliotheken door de opkomst van e-books en internet een groot deel van hun functie verloren. Haarlem zou daarom wel met een aantal bibliotheken minder kunnen. En als het aan de VVD ligt wordt daarbij als eerste gekeken naar de bibliotheken buiten het centrum, zo liet Otten doorschemeren.

Ik ben het hier zeer mee oneens. Ook nu boeken steeds meer digitaal gelezen worden, heeft en houdt de bibliotheek een belangrijke functie. Als ontmoetingscentrum, als plek waar je wordt geholpen informatie te vinden en als bewaarplek van ons geestelijk kapitaal. Het klopt dat er steeds meer informatie digitaal beschikbaar is, maar juist dan heb je bibliotheken nodig die helpen die informatie te ontsluiten, ook voor mensen die daar anders niet de mogelijkheid toe zouden hebben. Bibliotheken dragen al eeuwen bij aan een eerlijkere verdeling van kennis, en ook in het digitale tijdperk blijft dat voor mij als sociaal-democraat een belangrijk doel. En juist de filialen in de wijken vervullen daarbij een belangrijke functie, bijvoorbeeld voor scholieren en ouderen.

Stationsbieb

Bovendien gaat de VVD geheel voorbij aan het feit dat juist de Haarlemse bibliotheek al heel erg inspeelt op de nieuwe ontwikkelingen. De PvdA is er juist trots op dat de Haarlemse bibliotheek steeds innoveert. Denk bijvoorbeeld aan de succesvolle stationsbibliotheek, de eerste van het land. Delegaties uit heel Europa hebben deze bibliotheek al bezocht. Of de nieuwe koffieshop in de centrale bibliotheek, die de ontmoetingsfunctie versterkt. Goede ontwikkelingen die de bibliotheek toekomstbestendig maken.

Natuurlijk kijkt ook de PvdA in tijden van bezuinigingen altijd hoe het efficiënter en beter kan, ook bij de bibliotheek. Al eerder hebben wij gepleit voor het samenvoegen van de buurtfilialen van de bibliotheek met andere voorzieningen zoals zorg of een gemeenteloket, zoals in Oost al het geval is. De service kan daardoor worden vergroot, het is goedkoper en de bibliotheek in de buurt blijft behouden. De centrale bibliotheek in het centrum kan dan gemoderniseerd worden en aangepast aan de eisen van deze tijd, met een nog aantrekkelijkere presentatie. Daar bestaan in andere steden al goede voorbeelden van.

De bieb is zeker niet zonder toekomst, zoals de VVD ons wil doen geloven. Ik wil juist vormgeven aan de bibliotheek van de toekomst. Een aantrekkelijke centrale bibliotheek, waar je graag wilt zijn. En efficiënte servicepunten in de wijken, waar je niet alleen terecht kunt voor boeken, maar bijvoorbeeld ook voor zorg, gemeentelijke informatie of opvoedondersteuning. Dat is wat mij betreft de bibliotheek van de toekomst.

5 reacties op Bieb van de toekomst of bieb zonder toekomst?

 1. @Henk038 30 augustus 2013 at 10:08 #

  Jeroen,

  ik kan het alleen maar heel erg met je eens zijn. Ik denk zelfs dat bibliotheken meer dan een jaar of tien geleden keihard nodig zijn. Steeds meer kids hebben moeite met iets dat vroeger normaal was en iedereen deed: lezen! En dat heeft effect op taal, op leren op school, op algemene ontwikkeling, noem maar op.

  Juist een bibliotheek die innovatief is en die zich steeds aanpast aan nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen is dan van grote toegevoegde waarde. Mooi dat de bieb in Haarlem dat doet. De bieb in Zwolle doet dat ook goed. Meer leden, meer uitleen, meer lezers, veel support, veel waardering.

  Ik schreef er afgelopen zondag nog een blogje over. Als ouder van twee kids die een impuls nodig hadden om extra te lezen. Zonder de bieb was dat NIET gelukt. Alleen daar hebben ze tientallen kinderboeken en kun je net zo lang zoeken en proberen tot je boeken hebt die kinderen interesseren zodat ze aan het lezen gaan.

  Juist in deze tijd van grote bezuinigingen die veel impact hebben ons allemaal is de bieb een plek waar veel mensen juist nu support vinden of ontspanning zonder dat dit meteen veel geld kost.

  Onderstaand de link naar mijn blogje:

  http://henk038.wordpress.com/2013/08/25/letter-voor-letter-bladzij-na-bladzij-boek-na-boek/

  thx voor jouw blog. verspreiden in andere steden zou ik zeggen :)

  Henk

 2. Emma 30 augustus 2013 at 10:10 #

  Goed verhaal, Jeroen. Bibliotheken worden alleen maar belangrijker in deze tijd! Ik zou het echter geen gek idee vinden als het aantal bibliotheken wordt teruggebracht naar 3 door oost en Schalkwijk samen te voegen. Dan heb je een mooie verspreiding over de stad: centrum, noord en oost/schalkwijk.

 3. Margreet 30 augustus 2013 at 10:22 #

  Helemaal eens met je. “Eerlijkere verdeling van kennis”, daar gaat het om, en om de toegankelijkheid daarvan voor iedereen. Juist daarom vind ik dat we alle filialen moeten open houden. Tot de laatste snik. En het lenen van boeken altijd gratis voor kinderen en jeugd tot 18 jaar.

 4. Peter Bruyn 30 augustus 2013 at 12:34 #

  Natuurlijk wordt er steeds meer digitaal gelezen. Maar alle lezers van digitale boeken waren eerst lezers van papieren boeken. Als er alleen maar een e-reader of iPad in de etalage ligt wil dat niet zeggen dat men zo’n gadget spontaan koopt om te gaan lezen.Zo is het met papieren boeken ook nooit gegaan. Als kind voelde de bieb voor mij als een schatkamer (en dat was een filiaal, buiten het centrum).Later werd het een werkkamer; zelfs een huiskamer.En ik weet dat dat voor velen nog steeds zo is.Papier of digitaal maakt dan niet uit

 5. Rian Visser 28 januari 2014 at 11:05 #

  En lezen begint bij baby’s. Voor hen zijn er kartonboekjes, voelboekjes en badboekjes. Natuurlijk zijn er ook apps, maar die zijn geen vervanging voor papieren boekjes.

  Daarnaast is het aanbod papieren prentenboeken veel groter dan het aanbod digitale prentenboeken. Dus voor kinderen zijn papieren boeken erg belangrijk.

  Dat klinkt misschien gek uit mijn mond, want ik geef veel voorlichting over digitale kinderboeken en alle mogelijkheden die nieuwe media met zich meebrengen. Maar daarbij benadruk ik dat digitaal papier niet kan vervangen!

  Verder heeft de bibliotheek een sociale en leesbevorderende functie. Maatschappelijk onmisbaar.

  De bibliotheek moet behouden blijven en op loop- of fietsafstand beschikbaar zijn. Zeker voor kinderen en ouderen.

Geef een reactie