Meer

Leren van Zaanstad

Elk jaar houdt de Haarlemse PvdA-fractie een fractieweekend om plannen te maken voor het nieuwe politieke jaar. Vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus waren we in Zaanstad. Hier bekeken we onder meer de vernieuwing van de binnenstad en spraken we met Zaanse PvdA-politici over hoe zij de takendiscussie hebben aangepakt.

Het is indrukwekkend hoe de gemeente Zaanstad de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd in de binnenstad van Zaandam, iets wat in deze crisistijd nauwelijks meer mogelijk lijkt. In de Gedempte Gracht, vroeger een winderige en licht verloederde winkelstraat met lelijke kiosks in het midden, werd water teruggebracht. En bij het station verrezen een opvallend nieuw stadhuis en een hotel, opgebouwd uit Zaanse huisjes. Over mooi of lelijk zijn de meningen verdeeld, maar het heeft Zaandam wel op de kaart gezet.

Zaanstad

Nog voor de verkiezingen zal er in Haarlem een takendiscussie worden gevoerd. Aanleiding hiervoor is de noodzaak voor nieuwe bezuinigingen van 5 tot 10 miljoen euro, bovenop eerdere bezuinigingen van 35 miljoen. Dan helpt de kaasschaaf niet meer, de gemeente zal echt keuzes moeten maken: welke taken wil je wel nog doen en welke niet? En wat kunnen we wellicht anders en slimmer organiseren, zodat het minder geld kost? Voor ons aanleiding om ons te oriënteren in Zaanstad, waar afgelopen jaren ook zo’n takendiscussie is gevoerd. Het is interessant om van de Zaanse PvdA-wethouder van financiën Jeroen Olthof en Zaanse raadsleden te horen hoe zij dit hebben aangepakt.

Welke keuzes er in Haarlem gemaakt zullen worden is nog niet duidelijk. Maar voor mij staat wel voorop dat we eerlijke keuzes zullen moeten maken. We gaan dus niet ons sociale hart kapotbezuinigen. Het huishoudboekje van de gemeente moet op orde, maar niet ten koste van het huishoudboekje van de minima. Ook zal de PvdA er goed op letten dat we niet die zaken schrappen die zorgen voor veel werkgelegenheid of bijdragen aan een ongedeelde stad, waarin alle Haarlemmers gelijke kansen krijgen. De PvdA zoekt in plaats daarvan naar slimme oplossingen, waarmee we samen met de Haarlemmers kunnen blijven bouwen aan een mooie, sterke en sociale stad. Dat wordt de uitdaging voor het komende jaar en wat mij betreft de inzet voor de verkiezingen.

Nog geen reacties.

Geef een reactie