Meer

Kinderen de dupe van de crisis? Dat nooit!

Kinderen zijn steeds vaker de dupe van de crisis. Dat stelt Kinderombudsman Marc Dullaert in de gisteren verschenen Kinderrechtenmonitor. Steeds meer kinderen leven in armoede, nog steeds krijgt niet ieder kind passend onderwijs en jongeren moeten veel te lang wachten op goede jeugdzorg. En de jeugdwerkloosheid neemt alleen maar toe. Als we niets doen, dreigt er een verloren generatie te ontstaan.

We mogen nooit accepteren dat kinderen het kind van de rekening worden in een economische crisis waar zij part noch deel aan hebben. Er is dus werk aan de winkel, zeker voor de gemeente. Gemeenten worden namelijk binnenkort verantwoordelijk voor vrijwel het complete jeugdbeleid. Een enorme verantwoordelijkheid, maar ook een kans. We hebben nu alle instrumenten in handen om al onze kinderen gelijke kansen te bieden: de beste scholen, goede jeugdzorg, minder jeugdwerkloosheid, harde aanpak van jeugdcriminaliteit en geen kind dat nog opgroeit in armoede.

Jongeren

Juist daarom is gelijke kansen voor al onze kinderen één van mijn speerpunten als kandidaat-lijsttrekker van de PvdA Haarlem. Ik wil de komende vier jaar werk maken van het bestrijden van armoede in gezinnen, zodat alle kinderen een fijne en gezonde jeugd hebben. Ik wil dat de gemeente weer meer grip krijgt op het onderwijs, zodat we in Haarlem de beste scholen hebben in alle wijken, die jongeren klaarmaken voor de uitdagingen van de toekomst. Ik wil jeugdwerkloosheid voorkomen door meer stage- en leerwerkplekken, voldoende banen voor jongeren en een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Ik wil jonge criminelen hard aanpakken, maar tegelijkertijd hun jongere broertjes de kans bieden op een andere carrière dan het boevenpad. En ik wil een succes maken van de overdracht van de jeugdzorg naar de gemeente, omdat we het ons simpelweg niet kunnen veroorloven om te falen bij de zorg voor de allerkwetsbaarsten.

De gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart volgend jaar kunnen voor deze kinderen echt het verschil maken. Wil je een stadsbestuur dat elke dag knokt om ieder kind dezelfde kansen te bieden op een gelukkige jeugd en een goede toekomst? Dan is het belangrijk dat de PvdA sterk terugkeert in de gemeenteraad.

Eén reactie op Kinderen de dupe van de crisis? Dat nooit!

  1. Emma 12 september 2013 at 13:12 #

    Mee eens, Jeroen. Gelijke kansen voor kinderen is de kern van de sociaal-democratie, dat moet altijd voorop staan. Wel pijnlijk dat dit deels wordt veroorzaakt door het beleid van een kabinet waar de Pvda mede voor verantwoordelijk is, en dat jullie in Haarlem daar de puinzooi van mogen opruimen.

Geef een reactie