Meer

Decent Work Day: ik trek het me aan

Vandaag is het Decent Work Day, een internationale dag om aandacht te besteden aan eerlijk werk, fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en een leefbaar loon. Om aandacht te vragen voor deze dag¬†dragen tal van PvdA’ers, waaronder de gehele Tweede Kamerfractie, vandaag een (eerlijk geproduceerd) t-shirt met de tekst ‘Ik trek het me aan’. Ook ik doe mee aan deze actie.

Decent Work Day

We herinneren ons allemaal het verschrikkelijke drama van de ingestorte textielfabriek in Bangladesh in april van dit jaar, waarbij meer dan 1200 werknemers omkwamen. Door eerlijk geproduceerde kleding te kopen, zoals dit shirt, kun je letterlijk laten zien dat je het je aantrekt hoe je kleding wordt gemaakt. Maar ook in veel andere landen werken mensen onder verschrikkelijke omstandigheden, zonder dat ze daarvoor een fatsoenlijk loon krijgen en hun rechten worden gerespecteerd. Ook ik heb dat op reis soms met eigen ogen kunnen zien. Zoals dit jaar nog in India, waar bijvoorbeeld kinderarbeid aan de orde van de dag is en bouwvakkers tussen het werk door op straat slapen, omdat ze geen onderdak hebben in de grote stad.

Maar ook in ons eigen land valt er nog wel wat te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het omzeilen van het wettelijk minimumloon, het ontslaan van werknemers om ze vervolgens als zzp’er weer aan het werk te zetten of het in dienst nemen van Oost-Europese werknemers¬†zonder daarbij de Nederlandse arbeidsrechten te respecteren. Dat moet veranderen. Eerlijk werk voor een fatsoenlijk loon, overal ter wereld, daar voeren wij vandaag actie voor. Doe je mee?

2 reacties op Decent Work Day: ik trek het me aan

  1. Willem de Rijp 7 oktober 2013 at 15:25 #

    Goeie actie!

  2. Paul Tallema 15 oktober 2013 at 19:29 #

    Leuke foto en mooi doel!

Geef een reactie