Meer

Veilig Haarlem: breid succesvolle aanpak criminele jongeren uit

Dit weekend werd Haarlem opgeschrikt door twee ernstige geweldsincidenten, waarbij vermoedelijk jonge Marokkanen betrokken waren. In Haarlem-Noord sloegen vrijdagavond zes jonge mannen een vrouw uit IJmuiden in elkaar en in Schalkwijk werden twee hoogbejaarde vrouwen overvallen. Naar aanleiding van deze verschrikkelijke incidenten is de discussie over de aanpak van criminele jongeren in Haarlem weer opgelaaid. Ook burgemeester Bernt Schneiders stuurde vandaag een open brief hierover aan de media.

PolitieIn Schalkwijk hebben we al langer problemen met een kleine groep, met name Marokkaanse, criminele jongeren. Op aandringen van de PvdA zijn gemeente, politie en justitie daar begonnen met de zogenaamde top-25 aanpak (zie een eerdere blog). Door de meest criminele jongeren in Schalkwijk zeer nauw te volgen en waar nodig hard aan te pakken, blijkt het aantal misdaden van deze groep de afgelopen maanden te zijn afgenomen. Helaas geldt dat niet voor alle 25, maar het is een mooi resultaat en leidt tot een veiliger Schalkwijk.

Ik stel voor om deze succesvolle aanpak uit te breiden naar de gehele stad. Zo krijgen we ook meer grip op criminele jongeren in andere wijken, waar zij veel criminaliteit en overlast veroorzaken. Dit soort incidenten zullen we daarmee helaas nooit helemaal kunnen voorkomen, maar we kunnen wel zorgen dat de meest criminele jongeren zich niet meer onbespied en onaantastbaar wanen en wel twee keer zullen nadenken voor zij weer in de fout gaan.

Daarnaast hebben we in met name Meerwijk goede ervaringen opgedaan met Marokkaanse buurtvaders en -moeders, die jongeren die overlast veroorzaken tot de orde roepen. De PvdA heeft al eerder voorgesteld dit soort initiatieven uit te breiden naar meer wijken. Het initiatief moet dan wel van bewoners komen, maar de gemeente kan dit coördineren en faciliteren. Buurtvaders zullen de ernstigste criminele jongeren niet stoppen, daarvoor is de politie nodig, maar kunnen wel helpen voorkomen dat hun jongere broertjes ook afglijden en kiezen voor een criminele carrière. Een nuttige aanvulling, want alleen samen kunnen we Haarlem veiliger maken.

Nog geen reacties.

Geef een reactie