Meer

Vast contract voor flexwerkers, ook bij de gemeente

De Rijksoverheid gaat mensen in lage loongroepen, zoals beveiligers, schoonmaakpersoneel en cateringmedewerkers, vaker zelf in dienst nemen. Dat maakte het kabinet gisteren bekend. Ik vind dat de gemeente Haarlem dit voorbeeld zou moeten volgen.

contractHet Rijk is van plan tenminste 2.500 mensen aan te nemen, die nu gedwongen zijn als flexwerker of zzp’er te werken. Dit voornemen maakt onderdeel uit van het plan om de flexibilisering van de arbeidsmarkt een halt toe te roepen. Steeds vaker worden mensen ontslagen en gedwongen om als zzp’er aan de slag te gaan. Daarmee vervalt voor veel mensen hun bestaanszekerheid.

De flexibilisering van de arbeidsmarkt is doorgeslagen. Als je gewoon vast werk doet, dan moet je daarvoor een vast contract kunnen krijgen. Fatsoenlijk werk voor een fatsoenlijk loon. De overheid moet daarbij het goede voorbeeld geven. Het is heel goed dat het Rijk dat nu gaat doen, maar ook bij de gemeente zien we dat steeds meer werk in de lagere loonschalen wordt uitbesteed en door flexwerkers wordt uitgevoerd. Ik vind dat ook de gemeente schoonmakers, beveiligers en cateringmedewerkers weer veel vaker zelf in dienst moet nemen, als zij gewoon vast werk doen. Daarover wil ik komende raadsperiode afspraken maken in een nieuw coalitieakkoord.

6 reacties op Vast contract voor flexwerkers, ook bij de gemeente

 1. Ayla 12 oktober 2013 at 10:38 #

  Ik hoop dat het je lukt om hier inderdaad concrete afspraken over te maken. Wat je zegt: die onzekere bestaanszekerheid is niet iets wat we moeten willen.
  Deze groep hard werkende mensen verdienen dit. Punt.
  Dat gezegd hebbende; hoe zit dit met hoogopgeleiden die hier ook steeds meer mee te maken krijgen?

 2. Jeroen Fritz 12 oktober 2013 at 11:56 #

  @Ayla: Daarvoor moet precies hetzelfde gelden: minder gedwongen flexwerken, bij vast werk ook een vast contract. Maar de nood is op dit moment wel het grootst in laagbetaalde functies als schoonmakers, cateraars en beveiligers.

 3. Ayla 12 oktober 2013 at 12:28 #

  Laat duidelijk zijn dat ik het daar helemaal mee eens ben!
  Zie alleen ook anderen om mij heen die het ook steeds moeilijker krijgen. Dus als er tóch over gesproken wordt…..

 4. Alwin 12 oktober 2013 at 14:18 #

  Goed voorstel. Als zelfs Stef Blok dit voorstelt, dan kan sociaal Haarlem toch niet achterblijven?

 5. Floris 12 oktober 2013 at 17:31 #

  Bij de gemeente Haarlem zijn alleen geen schoonmaker, catering medewerkers of beveiligers in dienst, dit is allemaal uitbesteed aan diverse bedrijven, waarbij de voormalige gemeente medewerkers die dit werk eerst vervulden boventallig zijn verklaard en inmiddels ook niet meer in dienst zijn…

 6. Jeroen Fritz 12 oktober 2013 at 19:45 #

  @ Floris: precies, zoals bij veel gemeenten en ook bij het Rijk. Maar het Rijk kiest er nu voor dat weer terug te draaien en deze mensen weer gewoon zelf in dienst te nemen, in plaats van gebruik van flexwerkers na uitbesteding. Wat mij betreft volgt de gemeente dat voorbeeld.

Geef een reactie