Meer

Haarlems Dagblad: Politiek over de toekomst ná Stadion Oostpoort

Nu het nieuwe voetbalstadion in Haarlem-Oost (voorlopig) van de baan lijkt (zie een eerdere log), vroeg het Haarlems Dagblad raadsleden naar een eerste reactie. Ook ik gaf een eerste reactie namens de PvdA. Het artikel kun je hier lezen.

Haarlems Dagblad, 19 februari 2009:

Politiek over de toekomst ná Stadion Oostpoort:
Bouwen, opknappen of toch fuseren met Telstar?

Door Richard Stekelenburg

HAARLEM – Bij de diverse politieke partijen in de gemeenteraad is alom begrip voor het besluit van Maarten Divendal om het contract met ontwikkelaar Fortress in de prullenbak te gooien. Over hoe nu verder zijn de meningen verdeeld.

Moet de portemonnee worden getrokken om het oude stadion flink op te knappen? Moet dan gedacht worden aan de één à twee miljoen euro die wethouder Dovendal daarvoor voor ogen heeft of eerder aan de acht tot tien miljoen die HFC Haarlem nodig denkt te hebben? Of moet nu alles op alles worden gezet om een fusie met Telstar af te dwingen? En moet er wel of niet gebouwd worden op de vrijgekomen grond bij de Zuiderpolder? Zes raadsleden geven een eerste reactie.

Jeroen Fritz (PvdA): “Het is erg jammer dat het zo moest lopen. De PvdA was groot voorstander van een stadion in Oost, omdat dat niet alleen goed was voor de club maar ook voor de stad. De gewenste woningbouw aan de Jan Gijzenkade kan er nu niet komen. Ik ben het met de wethouder eens dat we moeten kijken wat er nu wel gebouwd kan worden in Oost. En wat betreft de club: het is duidelijk dat het oude stadion nu opgeknapt moet worden. Laten we in een gesprek met HFC Haarlem maar bezien wat daarvoor precies nodig is. Helder is dat de gemeente eigenaar is van het stadion en zich als fatsoenlijke huisbaas dient op te stellen.”

Denise Eikelenboom (VVD): “Volgens mij moet je nu geen geld meer willen stoppen in het opknappen van een oud stadion in Noord. Dat geld hebben we als gemeente gewoon niet. Er is een kredietcrisis aan de gang, geloof ik. Bovendien: waarom zouden wij geld stoppen in een stadion als de sponsors weglopen en de club er verschrikkelijk slecht voor staat? Het is vreselijk jammer dat het stadion in Oost er niet komt. Het resultaat van een treurige samenloop van omstandigheden. Maar het is ook de harde realiteit. HFC Haarlem moet nu zo snel mogelijk fuseren met Telstar.”

Pieter Elbers (SP): “Hoeveel willen we uitgeven aan het opknappen van het stadion? Niét de tien miljoen die de club heeft bedacht. Tien miljoen? Waarvan moet dat betaald worden dan? De SP is blij dat het stadion in Oost er niet komt, we zijn daar nooit voorstander van geweest. Ik heb eerder al eens gezegd dat bij ons de vlag uit zou gaan als het stadion er niet zou komen. Maar ik heb ook al vaker gezegd dat de enige overlevingskans voor een betaald voetbalorganisatie in deze regio is, als dat een regionale club is. Daarvoor is samenwerking tussen Haarlem, Haarlemmermeer en Velsen nodig. Woningbouw op de vrijgekomen plek is heel wel mogelijk. Al moet dat wel woningbouw zijn die past in het groene karakter van het gebied. En verder snap ik niet waarom de wethouder nog aarzelt over een schadeclaim aan Fortress. Die moet er zeker komen.”

Tenda Hoffmans (GroenLinks): “Wij zijn blij dat er geen voetbalstadion komt in Oost. We hebben altijd gevonden dat dit gebied groen zou moeten blijven. Het is dan ook teleurstellend dat de wethouder nu al aankondigt dat daar hoe dan ook gebouwd gaat worden. Volgens ons heeft de provincie een stadion als voorwaarde gesteld om hier te bouwen en daar houden wij aan vast. Wat betreft de club: Er moet voor HFC Haarlem nu zo snel mogelijk een duurzame oplossing komen. Ik zie niets in een tijdelijke oplossing. Volgens mij heeft de club niets aan een lik verf voor de komende vijf tot tien jaar. Er moet meer gebeuren.”

Wim Catsman (CDA): “Jammer dat het niet doorgaat. Er zijn aardig wat verliezers in dit verhaal. Ik ben het met de wethouder eens dat je moet kijken wat er nu wel te realiseren is bij Oostpoort. Ik denk aan woningen. Mooie woningen met een voor- en achtertuin. Daar is behoefte aan. Wat betreft het opknappen van het oude stadion. Ik denk dat het erg optimistisch is om te stellen dat dat voor twee miljoen of minder kan. Ondertussen zou ik niet weten waar je het van moet betalen. Uit de schadeclaim aan Fortress misschien.”

Cees de Vries (Partij Spaarnestad): “Ik heb steeds gezegd dat Noord de beste plek is voor HFC Haarlem. De meeste supporters wonen in Noord, dus dat scheelt een hoop gereis. Helaas is de club nu wel het kind van de rekening door langzaam opereren van zowel gemeente als Fortress. We zullen nu moeten investeren in het stadion aan de Jan Gijzenkade om nog enigszins geloofwaardig te blijven. Wat er bij Oostpoort moet gebeuren? Dat gebiedje moet je mooi groen houden.”

Nog geen reacties.

Geef een reactie