Meer

Haarlems Dagblad: ‘Flexwerkers vast contract bieden’

Dinsdag 15 oktober schrijft het Haarlems Dagblad over mijn voorstel om, in navolging van het Rijk, meer flexwerkers weer een vast contract te bieden bij de gemeente (zie een eerdere blog). De flexibilisering van de arbeidsmarkt is doorgeslagen. Mensen die gewoon vast werk doen, zoals schoonmakers, beveiligers en cateringpersoneel, moeten ook de zekerheid krijgen die daarbij hoort.

Jeroen Fritz: Het is slechts een begin, maar wel een trendbreuk
‘Flexwerkers vast contract bieden’

Door John Oomkes

HAARLEM – Jeroen Fritz, kandidaat-lijsttrekker PvdA, wil dat de gemeente slecht betaalde flexwerkers in dienst gaat nemen. Het gaat om mensen die als beveiligers, schoonmakers en cateringmedewerkers via uitzendbureaus al voor de gemeente werken.

Gemeenteraadslid Fritz vindt dat Haarlem het voorbeeld moet volgen van minister Stef Blok (wonen en rijksdienst; VVD), die recent heeft toegezegd dat de rijksoverheid tenminste 2500 mensen in lage loongroepen zelf in dienst gaat nemen die nu nog noodgedwongen als zzp’er aan de slag moeten.

Fritz zegt dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt is doorgeslagen: “Mensen die gewoon vast werk doen dat de overheid ten goede komt, moeten een vast contract kunnen krijgen. Mijn leuk is: fatsoenlijk werk voor een fatsoenlijk loon. De overheid moet het voorbeeld geven en mensen juist bestaanszekerheid bieden.”

- Dat is een mooie gedachte. Maar de 2500 banen van minister Blok zijn een druppel op de gloeiende plaat. Het gaat in werkelijkheid om vele tienduizenden mensen in deze situatie. Omdat voor Haarlem de vuistregel geldt dat de stad in vrijwel alles ongeveer 1 procent van het land vertegenwoordigt, komt je voorstel voor Haarlem neer op ongeveer 25 banen.

Fritz: “Toch vormt het voorstel van de minister een trendbreuk. Tot dusver deden alle overheden en veel bedrijven zoveel mogelijk hun best om mensen ‘naar buiten’ te gooien. Dit goede voorbeeld van de VVD-minister moeten we in Haarlem volgen, ook als het maar 25 mensen betreft die een vast contract krijgen en die dus meer inkomenszekerheid krijgen. Als het begin er is, kan het alleen maar meer worden.”

- Dat is mooi voor die 25 mensen in Haarlem en die 2500 in het land. Maar dat betekent tegelijkertijd rechtsongelijkheid voor mensen die in een zelfde positie verkeren. Een klein percentage flexwerkers krijgt uitzicht op een baan bij de overheid, de grote meerderheid niet.

Fritz: “Dat klopt, het is slechts een begin. Als je als gemeente bijvoorbeeld alle schoonmakers van je belangrijkste gebouwen in dienst neemt, dan kun je die rechtsongelijkheid deels uitsluiten.”

- Je spant je nu in om flexwerkers in de gemeentelijke organisatie op te nemen, terwijl Haarlem het afgelopen jaar en nog steeds bezig is afscheid te nemen van 120 of meer ambtenaren.

Fritz: “Het verschil is dat er voor die mensen geen werk meer was, maar voor die flexwerkers wel.”

- Maar voor hen is enkel geen werk meer, omdat het aantal ambtenaren moet worden teruggebracht. Ook in het verkiezingsprogramma van de PvdA staat dat het ambtenarenapparaat moet worden afgeslankt.

Fritz: “Minister Blok verdedigt het beleid om 2500 flexwerkers een vast contract aan te bieden als volgt: ‘Het kost de overheid in de praktijk niet meer geld’ om dit werk gedaan te krijgen. Veel geld gaat nu naar de uitzendbureaus. Met andere woorden: het gaat er niet om de overheid in banen te beperken, maar in wat je als overheid zelf uitgeeft.”

Haarlems Dagblad, 15 oktober 2013

2 reacties op Haarlems Dagblad: ‘Flexwerkers vast contract bieden’

  1. Elisabeth 15 oktober 2013 at 16:51 #

    Goed, herkenbaar PVDA verhaal, Jeroen!

  2. Paul Tallema 15 oktober 2013 at 19:28 #

    Goed plan!

Geef een reactie