Meer

Eerste debat: het Haarlem dat mij voor ogen staat

Gisteren was het eerste van drie debatten tussen Moussa Aynan en mij als kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA Haarlem. Als inleiding mochten we elk een kort verhaal houden. Ik heb daarbij verteld over het Haarlem van de toekomst dat mij voor ogen staat. Ik ben er namelijk van overtuigd dat alleen bezuinigen de komende jaren niet genoeg is. We zullen, juist in financieel krappe tijden, ook moeten bouwen aan het Haarlem van de toekomst en mensen perspectief moeten bieden op een mooier en socialer Haarlem.

flyers

Het Haarlem dat mij voor ogen staat is ten eerste een stad waar al onze kinderen gelijke kansen hebben. De gemeente is straks verantwoordelijk voor het complete jeugdbeleid. Een enorme verantwoordelijkheid, maar ook een kans. We kunnen er nu voor zorgen dat problemen eerder worden gesignaleerd en dat er geen tien instanties bezig zijn met een kind en elkaar tegenwerken, maar dat er één aanspreekpunt komt voor elk kind. En we kunnen zorgen voor de beste scholen, minder jeugdwerkloosheid en minder kinderen die opgroeien in armoede, zodat ieder kind een eerlijke kans heeft.

Het Haarlem dat mij voor ogen staat is ten tweede een ongedeelde stad, één Haarlem. Nog te vaak vormt het Spaarne de grens tussen geluk en pech. De oostkant van Haarlem profiteert onvoldoende mee van alle positieve ontwikkelingen aan de westkant: de werkloosheid is er hoger dan gemiddeld, mensen zijn er ongezonder en mensen voelen zich er onveiliger. Daarom wil ik extra investeren in Oost en Schalkwijk, zodat bewoners van deze wijken dezelfde kans krijgen op werk, een goed huis en een veilige buurt als alle Haarlemmers.

En het Haarlem dat mij voor ogen staat is tenslotte een economisch sterke stad, met meer werkgelegenheid. Ik wil daarbij een voorbeeld nemen aan Eindhoven. Toen Philips deels uit die stad vertrok, heeft men gekozen voor een nieuw economisch profiel als designstad van Nederland. Men heeft opleidingsinstituten en bedrijven naar de stad gehaald die daarbij passen en heel veel jonge creatieve ondernemers een kans geboden. Nu is Eindhoven één van de economische centra van ons land, met veel werkgelegenheid. Ook Haarlem zou een duidelijker economisch profiel moeten kiezen en daar echt voor moeten gaan, om zo meer werk naar de stad te halen.

Dat is het Haarlem waar ik als lijsttrekker van de PvdA aan wil bouwen. Doe je mee? Dan hoop ik dat je mij je stem geeft.

4 reacties op Eerste debat: het Haarlem dat mij voor ogen staat

 1. Alwin 17 oktober 2013 at 10:11 #

  Mooi verhaal weer!

 2. Vera Berger 17 oktober 2013 at 10:52 #

  Goed verhaal met visie. En wat zette Moussa daar tegenover?

 3. Ida 17 oktober 2013 at 11:11 #

  Interessant voorbeeld van Eindhoven. Inderdaad hebben ze daar iets heel bijzonders gedaan. De vraag is wel: waar is Haarlem zo goed in als Eindhoven met design. Want je kunt zoiets niet zomaar vanuit het niets beginnen, er moet wel een goede voedingsbodem aanwezig zijn. In Eindhoven was die er al voor design, wat is de voedingsbodem in Haarlem waar je op verder kunt bouwen?

 4. Jeroen Fritz 17 oktober 2013 at 14:08 #

  @ Ida: Haarlem is sterk in cultuur en gastvrijheid. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan Haarlem Popstad, waarbij we de muziekopleiding van Inholland verder uitbouwen en creatieve bedrijven op het snijvlak van pop en economie naar de stad proberen te trekken. En van oudsher is Haarlem sterk in grafische industrie. De moderne varianten daarvan (gaming, online, 3d-printing) zijn mogelijk ook interessant voor Haarlem als groeimarkt.

Geef een reactie