Meer

Tweede debat: Haarlemse helden van de buurt

Gisteren was het tweede van drie debatten tussen Moussa Aynan en mij als kandidaat-lijsttrekkers. Dit tweede debat vond plaats in wijkcentrum De Ringvaart in Boerhaavewijk (Schalkwijk) en stond in het teken van leefbaarheid. In mijn inleidende verhaal heb ik verteld over drie Haarlemse helden, die mij inspireren en symbool staan voor de leefbare buurten die mij voor ogen staan.

debat 3

Mijn eerste Haarlemse held is Irish. In de Ekamastraat in Boerhaavewijk heeft corporatie Elan Wonen tien leegstaande garageboxen omgetoverd tot bedrijfsruimte voor startende ondernemers. Buurtbewoners die anders nooit de kans hadden gekregen een eigen bedrijf te starten hebben hier nu bijvoorbeeld een kapperszaak, een fietsenmaker of een kledingwinkel. Een investering in de buurteconomie die een voorbeeld is voor andere buurten. En in één van die garageboxen zit Irish met haar organisatie Meetingz. Zij organiseert daar onder meer Repair Cafes, waar vrouwen die anders het huis nauwelijks uit komen samen kleding herstellen en taalles krijgen. Een prachtig voorbeeld van emancipatie in de buurt!

debat 2

Mijn tweede Haarlemse held is Frits. Hij is één van onze wijkagenten. Ik ben onlangs een dag met hem meegelopen en heb met eigen ogen gezien hoe belangrijk wijkagenten zijn voor de veiligheid in een buurt. Zij kennen iedereen en kunnen mensen makkelijk aanspreken. Ik heb bijvoorbeeld samen met Frits een gesprek gehad met een verslaafde moeder en zoon. Zij zorgden voorheen voor nogal wat overlast, maar omdat Frits hen kent en persoonlijk aanspreekt kan hij heel wat problemen voorkomen. De veiligheid in de buurt is daardoor toegenomen. En veiligheid is geen rechtse hobby, zoals sommige PvdA’ers wel eens denken. Het is een primaire levensbehoefte, waar ook de PvdA voor moet knokken.

Mijn derde Haarlemse held is Anita. Zij is de directeur van de Hannie Schaftschool in het Rozenprieel. De afgelopen jaren nam het leerlingenaantal van de Hannie Schaftschool gestaag af. Veel (vooral hoger opgeleide) ouders uit het Rozenprieel stuurden hun kinderen buiten de eigen wijk naar school. Sluiting dreigde, waarmee de wijk haar enige basisschool zou verliezen. Maar Anita weigerde dit te accepteren. Het schoolgebouw kreeg een opknapbeurt en de leerlingen krijgen naast het gewone onderwijs ook praktijklessen in bijvoorbeeld robotica, zeefdrukken of koken aangeboden, om ze te stimuleren hun talenten te ontdekken en te gebruiken. Met succes: het leerlingaantal loopt weer op en het Rozenprieel behield haar enige basisschool.

debat 1

Irish, Frits en Anita zijn slechts drie voorbeelden van de Haarlemse helden die wij als PvdA vaak tegenkomen, overal in de stad. Voor mij staan zij voor drie zaken die belangrijk zijn voor de leefbaarheid van buurten: buurteconomie, veiligheid en eerlijke kansen voor al onze kinderen. Maar ze staan ook voor de betrokken en eigentijdse PvdA, waar ik aan wil bouwen. Een PvdA die snapt dat ze het niet alleen kan. Een PvdA die het samen met de Haarlemmers doet, in de wijken, op straat en via sociale media. Een PvdA als beweging van de Haarlemmers, niet alleen van bestuurders. Aan die PvdA wil ik bouwen. Steun je me?

Foto’s afkomstig van Facebookpagina PvdA Haarlem.

2 reacties op Tweede debat: Haarlemse helden van de buurt

  1. Iris Luntz 19 oktober 2013 at 14:35 #

    Goed om te zien dat jij de mensen in de wijken kent, Jeroen!

  2. Alwin 19 oktober 2013 at 19:21 #

    Mooie foto’s!

Geef een reactie