Meer

Moet gemeente uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen?

Haarlem kan en moet meer doen om uitgeprocedeerde asielzoekers op te vangen. Dat is de conclusie van een debat in De Pletterij, waar ik woensdag 30 oktober namens de PvdA aan deelnam. Samen met GroenLinks, Actiepartij en Sociaal Lokaal heb ik aangekondigd dat wij dit onderwerp aan de orde zullen stellen in de gemeenteraad. Een voorbeeld is daarbij de gemeenteraad van Hilversum, die onlangs raadsbreed uitsprak dat ook uitgeprocedeerden recht hebben op een dak boven hun hoofd.

Uitgeprocedeerde asielzoekers en andere mensen zonder verblijfsvergunning kunnen lang niet altijd worden uitgezet naar het land van herkomst, bijvoorbeeld omdat dat land hen niet accepteert. Vroeger zorgden gemeenten dan vaak voor opvang, maar na het generaal pardon heeft het Rijk bepaald dat dat niet meer mag. Gevolg is dat veel van deze mensen op straat komen te staan, met alle negatieve gevolgen van dien voor deze mensen zelf en voor de veiligheid en leefbaarheid in de steden. Tijdens het debat deden Stem in de Stad en Vluchtelingenwerk dan ook de oproep aan de gemeente Haarlem om haar verantwoordelijkheid te nemen en meer te doen om uitgeprocedeerden op te vangen.

debat pletterij

Uitgangspunt voor de PvdA is dat ieder mens recht heeft op een dak boven zijn hoofd en noodzakelijke zorg. Dat geldt dus ook voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Nu het Rijk faalt om deze mensen goed op te vangen moeten gemeenten daarom weer hun verantwoordelijkheid nemen. Dat zal niet makkelijk zijn, omdat het eigenlijk niet mag en omdat het geld de gemeente niet bepaald op de rug groeit. Maar dat mag geen reden zijn om niet te zoeken naar een humane oplossing voor deze mensen.

Wat mij betreft spreekt de Haarlemse gemeenteraad, net als de raad van Hilversum, uit dat ook uitgeprocedeerden recht hebben op een dak boven hun hoofd. Opvang hoeft niet perse door de gemeente zelf te gebeuren, er zijn maatschappelijke organisaties die dat veel beter kunnen, maar de gemeente moet hen wel ondersteunen. Ik heb Vluchtelingenwerk en Stem in de Stad daarom tijdens het debat opgeroepen met een voorstel aan de gemeenteraad te komen, waarin ze ook aangeven wat zij van de gemeente nodig hebben om deze mensen beter te kunnen opvangen. Beide organisaties hebben deze uitnodiging aangenomen. Wordt dus vervolgd.

Eén reactie op Moet gemeente uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen?

  1. Paul Docter 1 november 2013 at 10:18 #

    De Vluchtkerk in Amsterdam laat zien hoe groot dit probleem is. In Haarlem is het misschien minder zichtbaar, maar het is minstens even groot. De gemeente moet dus snel zijn verantwoordelijkheid nemen. Als het niet mag van Teeven dan maar burgerlijk ongehoorzaam, maar dit kan zo niet langer.

Geef een reactie