Meer

Eerste keurmerken voor acht Haarlemse coffeeshops

Dinsdag 5 november reikt burgemeester Bernt Schneiders de eerste Haarlemse keurmerken uit aan acht Haarlemse coffeeshops. De afgelopen dagen is hier landelijk veel aandacht voor in de media (zie o.a. Nu.nl, Elsevier en Volkskrant), omdat Haarlem de eerste gemeente is die zo’n keurmerk invoert voor coffeeshops die zich niet alleen aan de wet houden, maar nog een stapje extra doen rond veiligheid, gezondheid en het voorkomen van verkoop aan minderjarigen. Ik ben er best trots op dat ik samen met Sjaak Vrugt (Actiepartij) als initiatiefnemer aan de wieg heb gestaan van dit keurmerk, dat overigens al snel steun kreeg van de gehele gemeenteraad.

wietCoffeeshophouders die een veilig en verantwoord verkoopbeleid voeren, door de Bibobscreening zijn gekomen, klanten goed voorlichten en de regels uit het gemeentelijke drugsbeleid serieus nemen komen in aanmerking voor een keurmerk. Er komt een speciale voorlichtingsfolder voor klanten, in de coffeeshops komen posters te hangen met de huisregels en er zal met een kleurcode de sterkte van producten worden aangegeven. Coffeeshops die een keurmerk hebben komen in aanmerking voor een milder sanctieregime en worden bij een kleine overtreding niet meteen gesloten.

De PvdA dringt al langer aan op een ander lokaal softdrugsbeleid, waarbij we de verkoop beter kunnen reguleren en zo de veiligheid en volksgezondheid beter in de hand kunnen houden. Dit keurmerk is een eerste stap daartoe en vormt bovendien het Haarlemse alternatief voor de wietpas, die zou zorgen voor meer straathandel en meer overlast. Een volgende stap is gereguleerde teelt onder toezicht van de gemeente. Burgemeester Schneiders heeft daarvoor al een verzoek ingediend bij minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

3 reacties op Eerste keurmerken voor acht Haarlemse coffeeshops

 1. Melle 1 november 2013 at 10:16 #

  Uitstekend, zo’n keurmerk voor veilige coffeeshops. Ik hoop dat dit snel navolging krijgt in de rest van het land.

 2. Paul Docter 1 november 2013 at 10:20 #

  Ik snap de achterliggende gedachte, maar geef je met zo’n keurmerk geen verkeerd signaal, namelijk dat softdrugs veilig zou zijn? De werkelijkheid is dat het thc-gehalte steeds hoger wordt en dat veel psychische problemen hun oorsprong vinden in (soft)drugsgebruik.
  Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet voor een verbod van coffeeshops en ik begrijp dat de gemeente meer controle wil, maar ik vraag me wel af welk signaal de overheid hiermee afgeeft.

 3. Jeroen Fritz 1 november 2013 at 10:35 #

  @ Paul Docter: het is zeker niet de bedoeling met dit keurmerk aan te geven dat gebruik van softdrugs gezond zou zijn, maar wel dat deze coffeeshops zich aan de regels houden. En het biedt juist meer inzicht in het THC-gehalte, omdat er met kleurcodes wordt aangegeven wat de sterkte van producten is. Klanten kunnen daardoor een verstandigere en meer weloverwogen keuze maken.

Geef een reactie